Ілюстрація REUTERS

Дефіцит оборотних коштів може перешкодити Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" продовжити накопичувати газ в підземних сховищах (ПСГ), щоб нівелювати негативні наслідки можливого припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня 2020 року.

Читайте також"Нафтогазу" потрібно позичити $1 мільярд, щоб закачати газ на зиму - Коболєв

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Відео дня

"Станом на 1 червня в українських підземках 11,5 мільярда кубометрів - це на 1,8 мільярда кубометрів більше, ніж у минулому році. Якщо продовжимо накопичувати газ такими темпами, до початку опалювального сезону вийдемо на необхідний рівень 20 млрд куб. Тоді ми будемо готові до будь-яких дій "Газпрому", і позиція України у переговорах буде захищена. Але цьому може перешкодити дефіцит оборотних коштів у "Нафтогазу", - написав він.

Серед факторів, які провокують дефіцит коштів, Коболєв назвав заборгованість за газ з боку газзбутів і виробників тепла в розмірі 61,4 мільярда гривень, що вдвічі більше, ніж потрібно, щоб якісно підготуватися до зими. Крім того, є необхідність найближчим часом виплатити дивіденди.

"Ще один фактор дефіциту - вимога Кабміну виплатити 90% нашої прибутку як дивідендів, причому до кінця червня. Саме зараз, коли нам потрібні гроші на закупівлю газу на зиму, це для нас надзвичайний виклик. Доводиться вибирати - дивіденди зараз або захист від кризи", - зазначив він.

За словами глави "Нафтогазу", компанії не завадила б розстрочка, доки НАК не почне продавати газ. Ще одним виходом у такій ситуації він вважає, що залучення кредитних коштів, для чого також необхідно дозвіл та активну участь Кабінету міністрів як єдиного акціонера.

"Поки у наповненні підземних сховищ ми рухаємося за графіком. Але якщо не розв'язувати проблему ліквідності в найближчі тижні - закупити газ в достатніх обсягах буде неможливо", - підкреслив Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, "Нафтогаз України" планує до опалювального сезону суттєво збільшити запаси газу в підземних сховищах – до 20 мільярдів кубометрів.

5 квітня Україна почала сезон закачування природного газу в ПСГ.

До початку опалювального сезону 2018-2019 років наша країна накопичила в ПСГ 17,2 мільярда кубометрів газу, що є рекордним показником за останні шість років.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.