Формула Роттердам+ була розкритикована експертами, а також урядом / фото УНІАН

Теплова генерація де-факто вже не заробляє на формулою Роттердам+.

Про це заявив представник президента України у Кабміні Андрій Герус в Facebook.

Він додав, що про це свідчать тарифи вугільних електростанцій.

Відео дня

«За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, розрахунковий тариф ТЕС за формулою Роттедам+, який повинен був бути в першому півріччі 2019 року, повинен був становити 2 грн за кВт-год. Проте вже в останню декаду травня такий тариф впав до 1,53 грн/кВт-год, що на 24% нижче. За першу декаду червня тариф ще знизився - до 1,43 грн, що на 29% нижче відповідного тарифу згідно Роттердам+», - зазначив він.

Читайте такожЗеленський внесення в Раду законопроект про скасування формулювання «Роттердам+» – Герус

Таким чином, за червень вугільні електростанції отримають приблизно на 1,5 млрд грн менше грошей, ніж отримали б при фактичному тариф Роттердам+, зазначив Герус.

«Загалом за другий квартал 2019 року при фактичній формулі Роттердам+ тарифна виручка була б на 3 млрд грн більше. Якщо чесно, то деякі вугільні електростанції в червні будуть навіть збитковими - ну нічого, доведеться затягнути пояс. Фактична ліквідація Роттердам+ відбулася завдяки діям широкого кола осіб, великим публічного резонансу, висвітлення цієї корупційної формули в медіа, соціальних мережах і так далі», - написав він.

Довідка УНІАН. Формула «Роттердам+» була затверджена постановою НКРЭКУ №289 від 3 березня 2016 року «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Згідно їй, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). У НКРЭКУ заявляли, що така методика розрахунку повинна була усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну від проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Ця формула була розкритикована експертами, а також урядом.