Ілюстрація REUTERS

Державний "Ощадбанк" здійснив перші розрахунки за електроенергію на новому сегменті ринку "Ринок на день вперед".

Читайте такожСкандальна формула "Роттердам+" припинила діяти після запуску ринку електроенергії

Як повідомила прес-служба банку, в результаті торгів 10 продавців продали електроенергію 164 покупцям, а загальний обсяг торгів перевищив 308 мільйонів гривень.

Відео дня

Наголошується, що всі розрахунки між учасниками завершені в регламентний термін, оскільки банк попередньо інтегрував інформаційні системи з оператором ринку та оператором системи передачі, щоб обмінюватися даними про наявність коштів у покупців і стан розрахунків.

У банку повідомили, що на етапі підготовки до запуску нового оптового ринку електроенергії в Україні понад 270 учасників цього ринку відкрили ескроу-рахунки в "Ощадбанку" для операцій з купівлі електроенергії, понад 260 електропостачальників - поточні рахунки зі спеціальним режимом використання для зарахування коштів за продану електроенергію.

Також повідомляється, що в рамках проекту банк пропонує учасникам ринку електроенергії обслуговування рахунків в режимі 24/7 і послуги з надання банківських гарантій на користь оператора системи передачі на виконання зобов'язань щодо врегулювання небалансів.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.

Цей закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку, в тому числі на роздрібному, а, отже, кінцевий споживач в майбутньому зможе обирати постачальника електроенергії. Закон відповідає вимогам Третього енергетичного пакета.

Ринок "на добу вперед" - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття – наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці операції проводяться за день до періоду покриття.