Мін'юст запустив калькулятор "чесної платіжки" / фото УНІАН

Міністерство юстиції України запустило онлайн-калькулятор розрахунку «чесної платіжки», скориставшись якою, можна дізнатися, чи справедлива вартість тепла і гарячої води в кожному з регіонів. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції України.

Читайте такожУкраїнці скоротили борги з оплати комуналки одразу на 10%

«Тепер громадяни зможуть самостійно вирахувати, скільки вони мають сплачувати за тепло та гарячу воду. На сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції з’явився калькулятор розрахунку чесної платіжки, скориставшись яким, можна дізнатися, чи справедливою є вартість тепла та гарячої води у кожному з регіонів», - цитує прес-служба міністра юстиції Павла Петренка.

Відео дня

За його словами, через непрозорість формування тарифів, бездарність чиновників і корумпованість підприємств - постачальників на місцях, вартість опалення в різних областях України кардинально відрізняється.

«І це при тому, що вартість газу для всіх однакова. Наприклад, у Чернівцях вартість гігакалорії тепла становить – 1200 грн, тоді як у Чернігові, Рівному та Луганську – перевищує 1700 грн. Тому 26 червня була прийнята постанова Уряду про встановлення граничних цін на тепло», - зазначив Петренко.

Так, згідно з постановою, вартість 1 гігакалорії тепла в містах обласного значення не має перевищувати економічно обґрунтованого значення, яке становить 1400 грн, вартість гарячої води - 83 грн за кубометр в квартирах з сушарками для рушників і 75 грн - без них.

«За підрахунками, в середньому вартість опалення й гарячої води має знизитися на 14%, а в окремих містах-рекордсменах тарифи на опалення впадуть на 40%», - цитує прес-служба слова міністра. 

Петренко також повідомив, що за дорученням голови уряду до 15 липня Міністерство юстиції оприлюднить повний перелік всіх постачальників комунальних послуг з докладним описом того, хто цими підприємствами керує і хто є їхніми реальними власниками.

Як повідомляв УНІАН, 19 червня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству регіонального розвитку і Міністерству юстиції України винести на наступне засідання уряду питання про економічно обґрунтоване обмеження цін на тепло і гарячу воду в Україні з наступного опалювального сезону, що дозволить знизити тарифи на 15- 20%.

У квітні Кабінет міністрів України відзначав, що планується на державному рівні ввести моніторинг тарифів на теплову енергію, які затверджуються органами місцевого самоврядування, оскільки встановлені на місцях тарифи можуть досягати кілька сотень гривень за 1 кв. м, що призводить до виплати субсидій в розмірі понад 20 тис. грн для одного домогосподарства.