Дональд Трамп і Клаус Вернер Йоганніс / REUTERS

Президенти Сполучених Штатів Америки та Румунії Дональд Трамп і Клаус Вернер Йоганніс спільно виступили проти побудови та введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2".

Про це йдеться у спільній заяві президентів за підсумками зустрічі у Вашингтоні, йдеться у повідомленні Білого дому.

Читайте такожУ МЗС РФ назвали "капостями" ініціативи США зупинити "Північний потік-2"

Відео дня

"Сполучені Штати і Румунія визнають, що енергетична безпека - це національна безпека. Ми наголошуємо на нашому спротиві "Північному потоку-2" та іншим проектам, що роблять наших союзників і партнерів залежними від енергоносіїв з Росії", - йдеться у спільній заяві.

При цьому сказано, що ресурси газу в Румунії мають потенціал підвищувати рівень заможності обох країн та посилювати енергетичну безпеку Європи.

"Сполучені Штати і Румунія вивчають, як краще покращити інвестиційний клімат в енергетичній галузі Румунії таким чином, аби принести користь обом країнам. Ми й надалі наполегливо закликаємо нашу промисловість тісно співпрацювати у підтримці цілей ядерної енергетики для цивільного призначення", - сказано в заяві.

Читайте такожКомітет Сенату США підтримав санкції проти будівельників "Північного потоку-2"

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч із уже існуючим "Північним потоком-1". Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу складе 1220 км, він повинен з'єднати російський Усть-Луг і німецький Грайфсвальд.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2", компанія Nord Stream 2 отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої також повинен проходити газопровод, відповідного дозволу не дала. На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін. Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва "Північного потоку-2". У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу. За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд доларів доходів на рік.