Ілюстрація REUTERS

У МЗС Польщі заявили, що нинішня співпраця Росії і Німеччини за проектом "Північний потік-2" нагадує співробітництво нацистської Німеччини з СРСР перед Другою світовою війною.

Читайте такожПрезиденти США та Румунії спільно виступили проти "Північого потоку-2"

Про це заявив заступник голови МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Polskie Radio24

Відео дня

Заступник міністра зазначив, що під час 70-ї річниці початку Другої світової війни, коли на Вестерплатте (півострів в гавані Гданська, де відбувся перший бій Другої світової війни - ред.) приймали президента Росії Володимира Путіна, влада Польщі пов'язувала з цим візитом "помилкові надії".

"Певна наївність панувала в наших відносинах з Росією", - додав він.

За його словами, тодішній виступ Путіна на Вестерплатте містив критичну оцінку Росією пакту Ріббентропа-Молотова.

Однак, зазначив дипломат, пізніше було розпочато будівництво газопроводу Nord Stream 2, який міг нагадувати співпрацю Росії і Німеччини десятки років тому.

"Газопровід в обхід Польщі, балтійських держав - це саме така угода "над головами", - заявив Шинковський.

За його словами, якби не сильний альянс Польщі та США, питання Nord Stream-2 "було би вже вирішене".

"Ситуація з протестом проти будівництва Nord Stream 2 не безнадійна, і це завдяки союзу зі Сполученими Штатами", - зазначив він.

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1". Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він повинен з'єднати російський Усть-Луг і німецький Грайфсвальд.

В кінці березня - початку квітня 2018 року оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2" компанія Nord Stream 2 отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої також має проходити газопровід, відповідного дозволу не дала. На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмин.

Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва "Північного потоку-2". У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу. За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд доларів доходів на рік.