Росія виправдовує пакт "Ріббентропа-Молотова", але це "відбілювання" не витримує критики / Imperial War Museums

Пакт «Ріббентропа-Молотова» сильно полегшив плани режиму Адольфа Гітлера з нападу на Польщу. Якби СРСР не поставив свій підпис під так званими домовленостями про «ненапад», цілком вірогідно, що нацистські сили подумали б двічі, перш ніж перетинати польський кордон. Адже існувала загроза втручання Великої Британії й Франції.

Про це виданню Süddeutsche Zeitung сказав історик Арнд Бауеркемпер, пояснюючи події 1939 року, які передували Другій світовій війні.

Читайте такожNRC Handelsblad: Диявольський пакт між Сталіним і Гітлером досі живий

Відео дня

«Лондон і Париж надали свої гарантії Польщі 31 березня 1939 року після німецької окупації Чехословаччини. Однак, Гітлер в серпні того року сподівався, що Британія, як і у випадку Судетської кризи 1938-го, не наважиться на втручання, щоб допомогти Польщі. Він став більш впевнений в цьому після підписання пакту зі Сталіним. Тому що документ подав також західним силам сигнал, що вони не можуть сподіватися на допомогу СРСР у порятунку Польщі. Крім того, для Гітлера було також важливо те, що тепер він міг не боятися Радянського Союзу як потенційного опонента», - пояснив німецький історик.

Видання зауважує, що в Росії сьогодні намагаються виправдати пакт «Ріббентропа-Молотова» тим, що нібито це був необхідний крок. Так, мовляв, СРСР хотів пересвідчитися, що його не втягнуть у Другу світову війну. Адже всі переговори із Заходом до літа 1939 року провалилися. Але Бауеркемпер вважає, що таке трактування подій неправильне.

Читайте такожNewsweek: Гітлер, Сталін й інші диктатори стали прокляттям для їхніх сучасних нащадків

«Тому що переговори між СРСР і Заходом провалилися зокрема через те, що радянська сторона не хотіла гарантувати територіальну цілісність Польщі через власні посягання. Всі добре знали, що за цим стоїть намір анексувати частину Польщі. Від Гітлера Сталін отримав бажане значно легше», - розповів експерт.

На думку історика, Москва відповідальна за початок Другої світової війни «хоча б опосередковано».

«Головна відповідальність, вочевидь, лежить на нацистській Німеччині. СРСР певною мірою зробив можливою німецьку атаку проти Польщі.

Читайте такожBild: Путін відродив культ Сталіна в Росії

Будучи прагматичним політиком, Сталін добре знав, що угода про ненапад буде передбачати якраз протилежне. А в таємному Додатковому протоколі до пакту між Гітлером і Сталіним, існування якого СРСР підтвердив в часи Горбачова у 1989 році, територіальні кордони вже були чітко погоджені. 17 вересня Радянська армія атакувала й окупувала частину Польщі на сході. Це ще більше погіршило військову ситуацію на польській території», - пояснив німецький історик.