Ілюстрація REUTERS

Ринок електричної енергії в Україні, на тлі низки факторів, у тому числі імпорту, почав показувати позитивні тенденції до зниження ціни ресурсу.

Читайте такожУ Кабміні назвали терміни приєднання України до енергетичної системи Європи

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в соцмережі Facebook.

Відео дня

«Почали з'являтися позитивні тенденції на ринку електричної енергії. Вже 4 дні ціна електроенергії в результаті ринкових факторів нижча, ніж в 1-му півріччі 2019 року. Що примітно, два з чотирьох днів – робочі», – написав він.

За інформацією Геруса, гуртова ціна електрики в 1-му півріччі була 1,62 грн за Квт-год, а на сьогодні її вартість на 3 копійки нижча.

«Ціна ринку на добу вперед 1,47 грн плюс тариф «Укренерго» (оператора системи передачі – УНІАН) 0,12 грн - одно 1,59 грн», - зазначив він.

За словами депутата, зниження ціни відбулося внаслідок таких факторів, як збільшення виробітку (пропозиції) від «Центренерго», зниження попиту внаслідок зупинки деяких великих заводів, зниження попиту внаслідок теплої погоди, імпорт.

Крім того, він зазначив, що імпорт електроенергії з РФ становить менше 1% від потужності в добовий максимум нашого споживання.

«Загальний імпорт (Словаччина, Угорщина, Росія, Білорусь) становить близько 750 МВт. Загальний експорт (Угорщина, Молдова) 600 МВт. Імпорт з РФ становить 170 МВт, це менше 1% від потужності в добовий максимум нашого споживання. Імпорт з РФ обкладається митом 2%», - написав Герус.

Також він повідомив, що запаси вугілля на складах за тиждень зросли на 8% до 1,4 млн тонн, а це 86% від торішніх запасів на цю ж дату. При тому, що в кінці серпня запаси становили лише 50% від запасів на аналогічну дату минулого року.

«Фактично сьогодні кожен споживач може купити електроенергію дешевше, ніж півроку тому. Це забезпечено не адміністративним ручним втручанням держави, а посиленням конкуренції. Думаю, якщо українська компанія-немонополіст (енергохолдинг ДТЕК – УНІАН) опустить ціни ще на 5-10 копійок, то весь імпорт електроенергії припиниться як нерентабельний», - підкреслив Герус.

Голова комітету зазначив, що демонополізація ринку – наступне завдання уряду і депутатів.

«Окреме питання "Бурштинський острів" - це Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області. Там електроенергія істотно дорожча, ніж у всіх інших областях, а одна компанія контролює 95% генерації енергоострова. Демонополізація там - така наша задача. Тому що від конкуренції виграє кожен українець. Ну, крім того, хто сидить на приплаті від немонополіста", - додав депутат.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції компанією «ДТЕК Західенерго», яка забезпечує електроенергією так званий Бурштинський енергоострів.

Наприкінці 2018 року АМКУ виніс рішення, згідно з яким не побачив у діях компаній, що входять в енергохолдинг ДТЕК, який належить Рінату Ахметову, зловживання монопольним законодавством за 2015-2017 роки.