Ілюстрація REUTERS

Датське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік 2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів у Данії - УНІАН) протяжністю 147 км, йдеться в повідомленні відомства.

Читайте такожКоболєв розповів, що Росія пропонує Європі заради будівництва "Північного потоку-2"

«Датське енергетичне агентство надало Nord Stream 2 AG дозвіл на будівництво ділянки газопроводу «Північний потік 2» на континентальному шельфі Данії на південний схід від Борнхольма в Балтійському морі», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що 15 квітня 2019 року компанія Nord Stream 2 AG подала заявку на два варіанти маршруту на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма протяжністю відповідно 147 км і 164 км.

«З двох альтернатив південно-східного маршруту, запропонованих компанією, Датське енергетичне агентство схвалило найкоротший маршрут, оскільки цей маршрут забезпечує найменший ризик і вплив з точки зору екології і безпеки і, отже, є кращим вибором», - сказано в повідомленні.

За інформацією агентства, проект трубопроводу на континентальному шельфі Данії є частиною більшого проекту трубопроводу, що складається з двох паралельних трубопроводів протяжністю 1230 км для транспортування газу з Росії до Німеччини. Трубопроводи можуть транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік. Влада Росії, Фінляндії, Швеції та Німеччини видала дозволи на реалізацію проекту.

Як зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на своїй сторінці у Facebook, таке рішення є очікуваним.

«Ми очікували цього рішення упродовж осені. Принципова позиція Данії затримала проект на деякий час, але геополітичну зброю неможливо зупинити інструментами, які регулюють винятково торговельні відносини», - написав він.

Коболєв зазначив, що найбільш ефективним способом протидії агресії на сьогодні є санкції великих західних держав.

«А нам своє робить. Ще важливішим стає завершення реформи ринку газу і повне впровадження європейського енергетичного законодавства в Україні. Це законодавство захищатиме нас так само, як захищає споживачів Євросоюзу», - зазначив голова НАК.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Наприкінці березня – на початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозволи на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також має проходити, відповідний дозвіл не надала.

На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».