Ілюстрація REUTERS

Міністр енергетики й захисту навколишнього середовища Олексій Оржель вважає, що до 26 грудня цього року в Україні буде завершено сертифікацію незалежного оператора газотранспортної системи.

Читайте також«Нафтогаз» не проти, щоб «Газпром» повернув $3 мільярди боргу газом

«Документи на сертифікацію передано до Енергетичного Співтовариства, і я думаю, що до 26 грудня у нас буде сертифікований оператор газотранспортної системи», - сказав він.

Відео дня

При цьому міністр нагадав, що закон про відокремлення ГТС від НАК «Нафтогаз України» набрав чинності і 22 листопада Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про попередню сертифікацію компанії.

Як повідомляв УНІАН, попередня сертифікація компанії «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) є важливим кроком не лише для адаптації європейського законодавства, а й у рамках переговорного процесу з «Газпромом» про продовження транзиту газу.

31 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається відділення газотранспортної системи України (ГТС) від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), при цьому об'єкт як і раніше залишиться у власності держави. Закон підписано президентом 17 листопада і набрав чинності.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дасть змогу посилити позиції і роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.