"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" поскаржитися на транзитний тариф в НКРЕКП / фото УНІАН

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко порекомендував "Газпрому" (РФ) звернутися в Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з обґрунтуваннями необхідності зниження тарифу на транспортування газу через українську газотранспортну систему.

Читайте також"Нафтогаз" задоволений слуханням справи по стягненню боргів з "Газпрому"

Про це написав у Facebook виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, коментуючи заяви російської сторони про неприйнятність пропозиції нашої країни щодо продовження транзиту газу і високих тарифах на транспортування.

Відео дня

"Російській стороні було роз'яснено, що вона може звернутися до оператора або безпосередньо до регулятора (НКРЕКП) з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу, якщо український тариф вище тарифів альтернативних (конкурентних) газопроводів, або якщо тариф робить експорт газу невигідним для "Газпрому", - написав він.

За його словами, Україна впроваджує європейську методологію розрахунку тарифу, що застосовується до транзиту газу згідно з європейським тарифним кодексом (NC TAR). За цією методологією тариф має відповідати актуальним витратам оператора газотранспортної системи.

"Іншими словами, розрахунки транзитного тарифу, які були показані "Газпрому" і які зараз коментує російська сторона, тільки покривають скориговані витрати оператора ГТС України, і тому цей тариф ніяк не може вважатися завищеними", - зазначив Вітренко.

На думку Вітренко, транзит має бути економічно вигідний для всіх сторін: української, російської та європейської.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 4 грудня, президент Росії Володимир Путін назвав неприйнятними висунуті Україною умови транзиту російського газу в Європу.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що запропоновані Україною тарифи на транспортування газу в Європу з 2020 року є дуже високими й що вони значно вищі тих, з яких сторони зараз працюють.