Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко висловлює впевненість, що переговори щодо майбутнього транзиту російського газу в Європу територією України після 2019 року завершаться успішно.

Читайте такожУ Єврокомісії привідкрили таємницю газових домовленостей України та Росії

Про це глава МЗС України сказав у Берліні на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, яка транслювалася на "5-му каналі".

Відео дня

Пристайко сказав, що обговорив зі своїм німецьким колегою питання транзиту газу з Російської Федерації в Європу територією України, оскільки наприкінці цього року завершується діючий контракт.

Він подякував німецькій стороні, за надання майданчика для тристоронніх газових переговорів за участі представників України, Росії та Європейської комісії.

"Наші переговорні команди лише пізно увечері закінчили переговори в рамках тристороннього формату - ми, Російська Федерація і Європейський Союз. Я впевнений, що ці переговори закінчаться успішно", - сказав Пристайко і додав, що переговори тривають.

Також він висловив впевненість, що Україна забезпечить надійний транзит російського газу на територію Євросоюзу для всіх постачальників.

"Ми дійсно маємо певні питання, де ми розходимось. І це нормально між партнерами. Ми вважаємо, що українська газотранспортна система здатна забезпечити газ для споживачів у Європейському Союзі, і те, що проект "Північний потік-2" є більше політичним, аніж економічним, ми маємо можливість це обговорити", - сказав Пристайко.

Крім того, за його словами, що було домовлено про те, що транзит буде забезпечуватися через українську газотранспортну систему. "Ми дуже задоволені і вдячні німецькій стороні за гарантії, які були надані", - сказав Пристайко.

Він зазначив, що українська ГТС "здатна забезпечити фактично у три рази більше ніж зараз прокачується, або в теорії може прокачуватися через "Північний потік-2".

"І ми впевнені, що ми є надійним постачальником, і сьогоднішня домовленість про транзит в Європейський Союз - якраз ми хочемо підкреслити тим, що ми залишаємося для Європейського Союзу надійним (партнером з транзиту газу - УНІАН). Ми готові на те, щоби газ купувався між Україною і Європою для того, щоби зняти усі питання скільки, коли і по якій ціні... Ми як держава забезпечимо вам транзит і взимку, і влітку", - заявив Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Україна і Росія за участю Єврокомісії продовжують переговори щодо транзиту газу після 2019 року в тристоронньому форматі в Мінську, на яких сторони можуть вийти на фінальне рішення про підписання нового контракту.

За підсумками тристоронніх переговорів між Україною, Росією і Європейською комісією 19 грудня в Берліні віце-президент ЄК Марош Шефчович заявив, що сторони досягли попередньої угоди з усіх ключових питань.