Ілюстрація REUTERS

Новий позов НАК «Нафтогаз України» до російського «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі на 12 млрд доларів буде відкликаний, у разі укладення контракту на транзит газу.

Про це на брифінгу повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Пакетний варіант передбачає, що буде угода про врегулювання, за якою «Газпром» сплатить грошима фактично три мільярди доларів з урахуванням пені і всіх відсотків, які були нараховані за рішенням Стокгольмського арбітражу. Також це буде угода про врегулювання поточних арбітражних процесів, які є між «Нафтогазом» і «Газпромом», - сказав Вітренко.

Відео дня

Читайте такожПідписання контракту на транзит газу між Україною і Росією має відбутись до першого січня - Оржель

«Якщо ми говоримо про позовні вимоги в новому арбітражі, то в пакеті з продовженням транзиту варіант, який передбачається, - це повне врегулювання усіх вимог з усіх боків. Це означає, що не залишиться ніяких відкритих позовних вимог з жодного боку після того, як це пакетне рішення буде впроваджено», - уточнив Вітренко.

При цьому він підкреслив, що позови до Росії на 5 млрд дол. через захоплення кримських активів «Нафтогазу» зберігаються, оскільки вони не є частиною домовленостей.

«Стосовно арбітражу за активами «Нафтогазу» в Криму. Жодним чином це не згадується в цьому протоколі, це окремий процес, стороною якого є держава Російська Федерація, яка відповідає за відповідними позовами «Нафтогазу», і в протоколі це не згадується», - сказав Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, на початку січня 2019 року голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що «Нафтогаз» готовий переглянути або відмовитися від нового позову проти «Газпрому» на 12 млрд дол. у Стокгольмському арбітражі, якщо російська компанія погодиться на укладення довгострокового транзитного контракту.

За його словами, головна підстава цього позову - втрата вартості української ГТС через те, що «Газпром» побудує обхідні потоки й не виконає свої зобов'язання перед «Нафтогазом» з використання української ГТС.