Ілюстрація REUTERS

НАК «Нафтогаз України» знову проводитиме переговори з «Газпромом» й іншими залученими сторонами для узгодження умов продовження транзиту російського газу через Україну після 2019 року, сказано в повідомленні компанії.

Читайте такожУ Кремлі заперечують наявність закритих умов в "газових" домовленостях з Україною

У повідомленні наголошується, що «Нафтогаз України» проаналізував протокол, укладений на урядовому рівні між представниками України, Росії й ЄС 20 грудня 2019 року.

Відео дня

«Нафтогаз» проводитиме переговори з «Газпромом» та іншими залученими сторонами для узгодження детальних юридичних і комерційних умов. Як і раніше, «Нафтогаз» діятиме в інтересах компанії й України як свого акціонера і надійного транзитера газу в Європу», - сказано в повідомленні.

У компанії відзначили, що «Нафтогаз» працює над текстами угод, передбачених протоколом. Зокрема, йдеться про угоду про врегулювання взаємних претензій, договір про організацію транзиту між «Нафтогазом» і «Газпром» і договір бронювання потужностей між НАК і «Оператором ГТС України» (ОГТСУ).

За інформацією прес-служби, ОГТСУ продовжує узгодження тексту договору про взаємодію операторів мереж з представниками «Газпрому». Укладення такого договору є першим кроком для створення технічної можливості для продовження транзиту російського газу після 1 січня 2020 року.

«Компанія вітає визнання російською стороною необхідності виконувати рішення арбітражів 2017-2018 років і її намір продовжувати транспортування газу в ЄС через територію України», - наголосили в «Нафтогазі».

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня за підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони уклали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей. Зокрема, новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

«Нафтогаз України» отримає від російського «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року за умови виконання досягнутих під час переговорів домовленостей.

Україна і «Газпром» укладуть мирову угоду, яка передбачає відмову від вимог стягнути з російського газового монополіста 172 млрд грн відповідно до рішень Антимонопольного комітету і Господарського суду міста Києва, які було ухвалено в 2016 році.