Німеччина останавила АЕС / фото УНІАН

Німеччина припиняє роботу однієї зі своїх семи атомних електростанцій в рамках запланованого припинення виробництва ядерної енергії до кінця 2022 року.

Читайте такожУ Німеччині прокоментували підписання контракту між Україною і РФ на транзит російського газу до ЄС

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

Відео дня

Філіпсбургзьку атомну електростанцію відключили від електромережі о 8 вечора за Києвом 31 грудня. Термін дії ліцензії на функціонування станції завершується опівночі.

Згідно з планом "перехідної енергетики" Німеччини, країна має на меті замінити викопне паливо на поновлювані джерела енергії в найближчі десятиліття. Уряд погодився на початку цього року припинити виробництво електроенергії з вугільних станцій не пізніше 2038 року.

Прихильники ядерної енергетики стверджують, що відключення інших реакторів загрожує енергетичній безпеці Німеччини і зробить її залежною від вугілля і газу, а також електроенергії, імпортованої із сусідніх країн, які ще мають АЕС.

Поновлювані джерела енергії, такі як енергія вітру, сонячна енергія, забезпечили понад 47% електроенергії, спожитої з державної електромережі в Німеччині протягом перших шести місяців року. За даними Інституту Фраунгофера, ядерна енергія становила близько 13%.

Реактор потужністю 1468 мегават, який зараз закривають, почав роботу в 1984 році. Він розташований в 100 кілометрах на південь від Франкфурта поблизу французького кордону.

Старий реактор на тому ж місці, відомий як Філіпсбург-1, закрили назавжди в 2011 році, незабаром після того, як уряд Німеччини вирішив закрити атомну енергетику після катастрофи на АЕС "Фукусіма" в Японії.

Сусідня Швейцарія зупинила 47-річну атомну станцію на початку цього місяця.

У понеділок Швеція зупинила один з чотирьох ядерних реакторів на найбільшій електростанції після понад 40 років роботи через відсутність прибутковості.

Реактор Ringhals 2 на південно-заході Швеції назавжди закрили відповідно до рішення 2015 року його власників - шведської енергетичної групи Vattenfall та німецької енергетичної компанії Uniper. Електростанція Ringhals, розташована в 65 кілометрах на південь від другого за величиною шведського міста Гетеборг, є однією з трьох атомних електростанцій північної країни.