Ілюстрація REUTERS

Білорусь розраховує на безмитні поставки нафти з Казахстану по трубі.

Читайте такожБілорусь на фоні суперечок з Росією почала закуповувати нафту з Норвегії

Про це повідомляє БЕЛТА з посиланням на прем'єр-міністра РБ Ігоря Ляшенка.

Відео дня

За словами віце-прем'єра, угода про постачання до Білорусі казахстанської нафти та нафтопродуктів перебуває на високому ступені готовності, залишилися здебільшого адміністративні процедури.

"Думаю, вона буде підписана найближчим часом. Питання більше стосується комерційного блоку: поставка з митом або без. Він перебуває на розгляді казахстанської сторони. Інтерес білоруської зрозумілий - безмитне постачання нафти. Це дозволить максимально наблизити її до вартості російської нафти", - заявив він.

Що стосується способу доставки, то, як зазначив віце-прем'єр, швидше за все, це буде трубопровідний транспорт.

Як повідомляв УНІАН, контракти на постачання до Білорусі російської нафти завершилися 31 грудня 2019 року. Відтоді сторони ведуть переговори про їх продовження, які затягнулися через розбіжності щодо ціни постачання та транспортування.

З 4 січня постачання нафти до Білорусі відновили підконтрольні російському бізнесменові Михайлу Гуцерієву компанії "Роснафта" та "Нефтіса".

Лідер Білорусі 4 лютого заявив, що Мінськ готовий купувати у Росії нафту за світовими цінами, але зазначив, що потрібно розв'язати питання з преміями компаній.