Ілюстрація REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив у найближчий час завершити переговори з Росією і укласти контракти на поставку нафти. Крім того, він доручив "забезпечити вже в найближчі дні постачання нафти з альтернативних джерел".

Читайте такожЛукашенко розповів, як народжувалась ідея ЄврАзЕС: сиділи на кухні у Путіна з Кучмою

Про це повідомила у вівторок, 31 грудня, прес-служба білоруського президента.

Відео дня

"Перш за все мова йде про постачання залізничним транспортом з портів на Балтиці, а також про залучення для альтернативних поставок нафтопроводу "Дружба", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Росія з 1 січня може припинити експорт нафти до Білорусі у зв'язку з відсутністю домовленостей між Москвою і Мінськом щодо умов постачання російської сировини на білоруські нафтопереробні заводи (НПЗ) в 2020 році. Про це у вівторок, 31 грудня, повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела, передає "Німецька хвиля".

Сторони поки не погодили ціни на нафту, тариф на транзит російської сировини через Білорусь, а також розмір компенсацій у зв'язку з російським податковим маневром в нафтовій галузі, в результаті якого білоруські НПЗ понесли втрати. Термін дії наявних договорів закінчується 31 грудня.

Між тим у "Газпромі" заявляють, що "російсько-білоруські переговори за умовами постачання газу до 2020 року" тривають. Крім того, як повідомила 31 грудня прес-служба Кремля, питання, пов'язані з поставками, в телефонному форматі раніше обговорили президенти двох країн Володимир Путін і Олександр Лукашенко.

В рамках інтеграційного плану "дорожні карти" нафтової, газової та податкової сфер залишилися неузгодженими і після зустрічі лідерів Росії та Білорусі 20 грудня в Санкт-Петербурзі.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков закликав поки не обговорювати "апокаліптичні сценарії" розвитку подій. "Зараз не слід перебільшувати ризики, хоча, дійсно, поки не вдалося досягти домовленості", - підкреслив він.