Ілюстрація REUTERS

Різке падіння біржових нафтових котирувань - з початку року ціна ф'ючерсів на нафту марок Brent і WTI впала приблизно на 60% - це лише "верхівка айсберга", на фізичному ринку нафти ціни впали ще сильніше.

Читайте такожСвітові ціни на нафту обвалилися одразу на 8%

Про це повідомляє РБК з посиланням на Bloomberg.

Відео дня

Агентство зазначає, що на фізичному ринку нафта продається з великими знижками до біржових котирувань, у результаті ціна може опускатися до 15, 10 або навіть 8 доларів за барель, при тому, що біржова ціна коливається в районі 25 доларів.

"Фізичний ринок страждає, але найгірше ще попереду. Повною мірою наслідки надлишку пропозиції ми побачимо за кілька тижнів", - зазначає співзасновник Gunvor Group Торбьорн Торнквіст.

Bloomberg нагадує, що на фізичному ринку нафта різних регіональних сортів продається або з премією, або зі знижкою до цін на Brent та WTI. У моменти, коли пропозиція перевищує попит, розмір премії зменшується, а знижки ростуть. Але нинішня ситуація призвела до того, що розмір знижок досяг максимуму за кілька десятиліть. Так, наприклад, Нігерія продає свою нафту марки Qua Iboe зі знижкою 3,1 долара до ціни Brent, колумбійська ж нафта Vasconia продається зі знижкою в 7,75 долара до ціни Brent.

"Фізичний ринок нафти виглядає жахливо", - зазначає аналітик Energy Aspects Ltd. Кіт Хейнс.

Падіння цін на фізичному ринку нафти пов'язують з різким скороченням її споживання. У деяких країнах, таких як Італія або Франція, попит на пальне впав на третину або більше, в результаті чого тут скорочуються обсяги перероблювання.

"Досі різкі ринкові дисбаланси існували переважно в бухгалтерських книгах. У найближчі два-три тижні ми побачимо, як фізичний дисбаланс проявляється на фізичних ринках", - вважає аналітик IHS Markit Ltd. Роджер Диван.

В ході торгів 26 березня вартість бареля нафти марки Brent коливається в діапазоні 26-28 доларів.