Ілюстрація REUTERS

Оператор ГТС Словаччини – компанія Eustream ввела знижку на транспортування газу для зберігання в українських підземних сховищах, що має підвищити привабливість ПСГ для європейських трейдерів.

Читайте також“Оператор ГТС» заявив, скільки газу потрібно закачати на зиму

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив глава "Оператора газотранспортної системи України" Сергій Макогон.

Відео дня

"Short-haul (транзит на короткі відстані – УНІАН) від "Оператора ГТС України" плюс "митний склад" від "Нафтогазу України" плюс новий продукт від компанії Eustream створюють економічно привабливу можливість для європейських трейдерів за зберігання газу в українських ПСГ", – написав він.

За словами Макогона, «Оператор ГТС України» спільно з НАК «Нафтогаз України» ще до анбандлінгу (поділу компанії) ініціював переговори з компанією Eustream щодо створення спільного продукту для західних трейдерів, який дозволить їм зберігати газ в українських ПСГ.

"Тепер трейдери під час купівлі потужностей у Словаччині для транспортування газу в Україну для сезонного зберігання газу і подальшого його вивезення можуть отримати знижку на такі потужності в Словаччині до 40%. Win-win-win (виграшне для всіх сторін – УНІАН) рішення в дії", – додав голова "Оператора ГТС".

Макогон зазначив, що Україна отримає додатковий дохід від використання своєї потужної інфраструктури ГТС і газових сховищ.

Як повідомляв УНІАН, 16 березня компанія «Оператор ГТС України» протранзитувала перші обсяги газу між двома європейськими країнами за маршрутом Угорщина – Словаччина.

З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів України перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператору ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.