Австралія готова забезпечити частину українських АЕС ядерним паливом / uatom.org

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав посол України в Австралії Микола Кулініч під час скайп-зв’язку в рамках проекту «Дипломатія без кордонів».

Читайте такожПідозрюють у фінансуванні терористів: на понад 10 українських імпортерів палива наклали санкції

«Буквально декілька днів тому український уряд схвалив угоду про співробітництво між Україною та Австралією в галузі ядерної енергетики, і тепер ми фактично відкриваємо собі дорогу до найбільш масштабного, я б сказав, економічно-політичного проекту постачання уранового палива на наші атомні електростанції», - заявив він.

Відео дня

«Нам треба тільки зараз завершити адміністративну угоду, але це вже технічне питання. Австралія спроможна покривати до 30% потреб нашої енергетики в ядерному паливі, а реально йдеться про 70%», - сказав Кулініч. Посол зазначив, що до запровадження санкцій цей уран закуповувала Росія.

Він також повідомив, що Україна і Австралія співпрацюють в галузі ІТ-технологій і вже з’явилося перше українсько-австралійське підприємство, зареєстроване в Сіднеї.

Крім того, за словами Кулініча, перспективною є співпраця в аерокосмічній галузі. «Тут є космодром Вумера, який колись використовувала Велика Британія, він занедбаний, і ми поновили діалог щодо можливості його використання для тестів ракетних двигунів, наших українських носіїв, а можливо, навіть втілення космічної програми спільних запусків», - сказав посол.