Міністерство енергетики та вугільної промисловості України розробило проект Ядерного кодексу країни.

Проект документа розміщений на сайті міністерства.

Кодекс покликаний систематизувати правові норми, що регулюють суспільні відносини у сфері використання ядерної енергії.

Відео дня

Документ містить розділи, якими визначається, зокрема, компетенція гілок державної влади та органів місцевого самоврядування в цій галузі, дозвільна діяльність і державний нагляд за безпекою.

Так, до компетенції Верховної Ради віднесено, крім іншого, регулювання ввезення до України відпрацьованого ядерного палива, ухвалення рішення щодо розміщення установок з поводження з радіоактивними відходами (РАВ) загальнодержавного значення, затвердження програм у сфері використання ядерної енергії.

За Кабінетом Міністрів Україні закріплюється прийняття рішень про розміщення проектування, будівництво та зняття з експлуатації уранових об`єктів, ядерних установок, а також розпорядження ними.

Проектом Ядерного кодексу також регулюються відповідні права і обов`язки громадян, фізичних та юридичних осіб в ядерній сфері.

Крім того, регулюється питання розміщення та зняття з експлуатації ядерних об`єктів, поводження з відпрацьованим ядерним паливом і РАВ, обліку радіоактивних матеріалів, відповідальності за порушення ядерного законодавства.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів доручив Міненерговугілля до 1 грудня 2011 розробити проект Ядерного кодексу.

Очікується, що документ замінить собою діючі на сьогоднішній день Закони "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", "Про поводження з радіоактивними відходами", "Про видобування і переробку уранових руд", "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання", "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії", "Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання" та інші.