Асоціація підтримує ініціативу НКРЕКП щодо перенесення запровадження плати за нейтральність балансування / фото 5.ua

Асоціація постачальників енергоресурсів (АПЕ) вважає намір Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) перенести запровадження плати за нейтральність балансування на ринку природного газу на один газовий рік виваженим та раціональним кроком, направленим на недопущення дестабілізації на ринку.

Про це написав у Facebook Артем Компан, голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів.

Згідно інформації на веб-сайті НКРЕКП, питання перенесення запровадження плати за нейтральність балансування на ринку природного газу буде розглянуто на засіданні НКРЕКП 30.09.2020 р.

Відео дня

«Підтримуємо позицію Регулятора відтермінувати на рік запровадження плати за нейтральність балансування та удосконалити методику розрахунку цієї плати. Наразі ринок не готовий до цих змін через відсутність необхідних ринкових механізмів. За цей рік повинна бути створена балансуюча платформа, яка дозволить завчасно збалансовувати власні портфелі у прозорий та ринковий спосіб», — зазначає пан Компан.

Крім того, в Асоціації додають, що перенесення дати запровадження плати за нейтральність балансування не створюватиме додаткове фінансове навантаження на замовників послуг транспортування природного газу.

Нагадаємо, що Кодексом ГТС встановлено принципи нейтральності балансування згідно з якими Оператор газотранспортної системи не повинен отримувати фінансову вигоду або зазнавати фінансових втрат унаслідок сплати та отримання плати за добовий небаланс та вчинення балансуючих дій, пов'язаних зі своєю діяльністю з балансування.