Ілюстрація REUTERS

Учасники ринку не очікують значного зростання цін на газ у 2020 році, оскільки споживання знизилося, а газові сховища вже досить заповнені, але виключати підвищення в межах 10-15% до осені не варто.

Читайте такожВ Україні зростуть ціни на газ для промисловості

Про це в коментарі агентству УНІАН сказав голова енергетичної компанії ETG.UA Володимир Шведкий.

Відео дня

"Зростання цін на газ поки не очікуємо, тому що немає сприяють фундаментальних факторів. Звичайно, в межах 10-15% - ось таке зростання може бути ближче до осені. Але знову ж таки, заповнюваність газових сховищ вже висока. Зниження споживання при тому ж рівні виробництва дозволить наблизитися до заповнення сховищ українських і європейських на рівні 90%. Відповідно, будь-то підвищення ціни ми не очікуємо", - сказав він.

За словами Шведкого, восени 2019 року очікування того, що Україна і Росія могли не укласти новий транзитний контракт, стали емоційним фактором, який спровокував зростання цін, але об'єктивних ринкових передумов до зростання ціни не було.

"І в цьому році ми не бачимо до цього передумов, але може статися все, що завгодно", - додав експерт.

Голова компанії зазначив, що компанія ETG.UA має намір почати поставки газу населенню з 1 липня і запропонувати споживачам гарантовані ціни на блакитне паливо на місяць, квартал, півроку.

"Те, що відбувається зараз, досить незручно – дізнаватися про ціну газу в кінці місяця. По-перше, як вона формується, - досить непрозорий процес, навіть у системі ПСО. Наша пропозиція буде звучати наступним чином: ви можете купити з гарантованою ціною на місяць, квартал, півроку. Тільки так можна надати розуміння клієнтам, за якою ціною вона купує", - сказав Шведкий.

Також експерт вважає, що змінювати газового постачальника найбільше економічно вигідно буде домогосподарствам з великим споживанням.

"Чим більше споживання у домогосподарства, тим економічна ефективність переходу до іншого постачальнику буде вище. Там є економія на ціні, по-друге, приватні домогосподарства - люди з певним запитом, тому у них є високі вимоги до свого постачальника", - пояснив Шведкий.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Кабінет міністрів України продовжив покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за пільговими цінами (ПСО) виробникам теплової енергії до 1 травня 2021 року, а для потреб населення - до 1 липня 2020 року.

Голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв раніше заявив, що відкриття в Україні конкурентного ринку газу для населення дозволить "Нафтогазу" залучити додатково мільярди гривень, які можна спрямувати на збільшення надходжень у державний бюджет. Також Коболєв зазначив, що в зміну постачальника газу на конкурентному ринку будуть зацікавлені домогосподарства з великим споживанням.