Ілюстрація REUTERS

У червні оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК "Нафтогаз України" поставляє газ у рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становитиме 2,142 тис. грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільчими трубопроводами).

Це на 5,9% менше, ніж у травні 2020 року, йдеться в повідомленні компанії.

Відзначається, що загалом з початку року ціна ПСО знизилась на 54%, а у порівнянні з аналогічним періодом минулого року падіння вартості блакитного палива досягло 61%.

Відео дня

Читайте такожВ Україні зростуть ціни на газ для промисловості

При цьому аналітики "Нафтогазу" відзначають, що темпи падіння цін сповільнилися і саме в червні почала спостерігатися тенденція до відновлення вартості енергоносіїв: ціни на основних європейських хабах ростуть з другого тижня червня як для поточного місяця, так і на майбутні періоди.

За інформацією прес-служби, серед основних чинників - скасування значної частини поставок в Європу скрапленого газу в червні і липні, зростання промислового виробництва після скасування карантину і перехід європейських станцій теплової генерації на газ замість вугілля.

Повідомляється, що разом з тим внутрішні ціни в Україні залишаються нижчими від імпортного паритету. За прогнозами аналітиків компанії, слабкий попит на газ у світі і високі запаси в Європі продовжуватимуть тиснути на ціни на ключових ринках газу. Передбачається, що до кінця сезону рівень запасів в ПСГ наблизиться до свого максимуму. Це сприятиме припиненню будь-яких ініціатив щодо закачування газу і з урахуванням незначного попиту спричинить зниження ціни. Зміна цінових тенденцій можлива ближче до опалювального сезону.

Як зазначив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, ціна газу в Україні нині визначається формулою, вона не залежить від "Нафтогазу", вона залежить від цін на європейському ринку. Зараз ціна падає, проте ринок має цикл, і вона почне рости раніше чи пізніше.

Читайте такожКабмін змінив умови визначення ціни скрапленого газу для населення

"З першого липня ми очікуємо скасування спеціальних зобов'язань, які вже не захищають споживачів, проте обмежують їх права: домогосподарства не можуть вибирати ні умови оплати, ні сервіси, ні ціну. До відкриття ринку готові та постачальники, і споживачі. Зміна формату торгівлі газом в роздрібному сегменті істотно підвищить стандарти обслуговування клієнтів, а конкуренція між постачальниками дасть людям багато опцій щодо ціни. Сподіваємося, цього тижня уряд оголосить конкурс на постачальника останньої надії (ПОН), і це дасть змогу відбутися довгоочікуваній лібералізації ринку газу в Україні", - цитує прес-служба Коболєва.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2019 року Кабінет міністрів надав можливість теплогенеруючим підприємствам знижувати чинні тарифи на тепло залежно від ринкових цін на газ.