Ілюстрація REUTERS

Голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус вважає, що певне зниження потужності “Енергоатому” виправдане, але не зниження на 1500 МВт із 9050 МВт до 7550 МВт, яке відбулося за останні 2 тижні.

Читайте такожНіяких віялових відключень електроенергії не буде - Буславець

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, нагадавши, що у п'ятницю вночі був зупинений на капітальний ремонт блок номер 4 Запорізької АЕС потужністю 1000 МВт.

Відео дня

“Після зупинки блоку ЗАЕС-4 у капітальний ремонт була технічна можливість системи, щоб прийняти більше атомної енергії: або підняти блок ЗАЕС-2 (імовірно, не на повну потужність) або довантажити недовантажені блоки інших атомних електростанціях. Без обмежень "зелених" це +500МВт, з обмеженнями "зелених" до +1000МВт. На мою думку, це було б оптимальне використання наявних у держави ресурсів, тому буду цю позицію послідовно відстоювати”, - заявив він.

Герус нагадав, що два тижні тому був у резерв зупинений блок ЗАЕС-2 також потужністю 1000 МВт, який зараз простоює. Також не на повну потужність працюють:

- блоки Рівненської АЕС №2, №3 та №4 (недовантаження на 470 МВт)

- блоки №1 та №3 Південноукраїнської АЕС (недовантаження на 595 МВт)

- блок №2 Хмельницької АЕС (недовантаження на 255 МВт)

“Фактично це означає, що із точки зору наявних потужностей “Енергоатому” можна було один блок вивести у ремонт, а замість нього або підняти інший, або збільшити потужність недовантажених блоків”, - пише Герус.

Він додає, що атомні блоки працюють у так званому базовому навантаженні, тобто рівномірно - не можуть швидко збільшувати чи зменшувати потужність, щоб реагувати на вечірні піки чи нічні/денні провали у споживанні. Покривати піки - це справа вугільних електростанцій.

“Також, щоб зменшити провали у споживанні, диспетчери “Укренерго” включають на закачку води гідроелектростанції (всього можлива потужність 1375 МВт), або обмежують виробників за "зеленим" тарифом - це дозволяє розширити базу “Енергоатому” у години провалів споживання.

Щоб вугільні ТЕС могли швидко "підхопити" збільшення обсягів споживання, їх тримають на одному працюючому блоці або корпусі у період нічного або денного мінімуму споживання. Принаймні так діяли диспетчери “Укренерго” до 18 квітня”, пише Герус.

Також він додав табличку роботи виробників електричної енергії після зупинки ще одного атомного блоку у п'ятницю вночі, тобто у період мінімуму споживання, коли, зазвичай, раніше ТЕС працювали на 1 блоці.

П'ятниця 02:30 ночі:

- Вуглегірська ТЕС 2 блоки (482 МВт)

- Курахівська ТЕС 3 блоки (529 МВт)

- Запорізька ТЕС 2 блоки (612 МВт)

- Зміївська ТЕС 2 блоки (272 МВт)

- Трипільська ТЕС 1 блок + 1 корпус (298 МВт)

“Тобто, якщо би ці ТЕС у період нічного мінімуму працювали на 1 блоці, як це було до 18 квітня, то це дозволило би атомним станціям працювати додатковою потужністю біля 1000 МВт.

У денний мінімум п'ятниці такий потенціал атомних станцій складав трохи менше - біля 500МВт, якщо без обмежень "зелених". Раніше, до 18 квітня “Укренерго” обмежувало великих "зелених" в окремі години вихідних днів, щоб збільшити базу “Енергоатому”. Я вважаю, обмеження дорогих "зелених" на декілька годин за тиждень, щоб могло більше працювати дешевого “Енергоатому”, у теперішній складний період є допустимим. У такому випадку змогло би працювати +1000 МВт атомних блоків”, - резюмував Герус.

Ситуацію на 3 травня на 02 ночі експерт показав на графіку, вона схожа на попередні ночі.

фото facebook/andriy.gerus

Нагадаємо, в Україні поступово скорочується виробництво атомної електроенергії. За цих умов зростає виробництво електроенергії на ТЕС, більшість з яких належить Рінату Ахметову. Додамо, що теплова енергія є дорожчим джерелом струму, ніж атомна, що може позначитися на тарифах за електроенергію.

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець ініціює зупинку трьох блоків АЕС, потужністю 3000 МВт і зменшення виробництва ще на 5 блоках.

Кабінет міністрів України 16 квітня на позачерговому засіданні призначив Ольгу Буславець, яку нардепи звинувачують у лобіюванні інтересів олігарха Ріната Ахметова, на посаду першого заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища - тепер вона виконуватиме обов'язки голови міністерства.

Раніше Буславець вже працювала у Міненерго - очолювала директорат енергетичних ринків, де лобіювала заборону на встановлення наземних сонячних електростанцій, що вигідно Ахметову. Скандальну поправку про це міністерство "вставило" у законопроект про "зелений тариф".

Як повідомляли "Наші Гроші" Буславець у жовтні 2019 року була однією із розробників проєкту постанови Кабміну, яким пропонувалося надати ТОВ "ДТЕК Східенерго" ціну на газ нижчу, ніж ціна продажу "Нафтогазом" населенню та іншим захищеним споживачам на 46%-69%.