Російський "Газпром" відмовився від бронювання додаткових потужностей поставок газу в ЄС через Україну і Польщу на майбутній опалювальний період, хоча в минулому тільки збільшував свої заявки. Як результат, європейські ПСГ на сьогодні заповнені лише на половину. Якщо те, що відбувається продовжиться, то рівень запасів газу до зими в Європі складе тільки 70% при нормі 92%.

Проблеми із закачуванням вже викликали різке зростання цін на блакитне паливо в Європі - до 450 доларів за тисячу кубометрів, а в Україні, яка прив'язана до цін на європейських хабах, - до 15 тисяч гривень за тисячу кубів. "Газпром" проводить відверту політику "висушування" європейського газового ринку, щоб утримати високу ціну на газ. Це дозволяє йому компенсувати тогорічні втрати, коли ціни на паливо були рекордно низькими, а також накопичити грошовий "жирок" на майбутнє. Але це не головна проблема.

"Північний потік-2" - це блага реальність

Відео дня

Головна мета Кремля - продемонструвати Європі, що "Північний потік-2" - це блага реальність, потрібно тільки прискорити його добудову і введення в експлуатацію. Мовляв, тоді Європейський Союз не матиме жодних проблем із газопостачанням. Зрозуміло, що це абсолютно фальшива теза, оскільки наявні вільні потужності транспортування газу через Україну до Європи дозволяють покрити будь-якої дефіцит. Але задум "Газпрому" досить прозорий. Практично він є елементом підготовки до цілком можливого сценарію зимової кризи, адже "Газпром" забезпечує постачанням газу близько 40% європейського ринку.

Кремль вже шантажує Європу

Кремль, попри те, що поки не завершено будівництво "Північного потоку-2" і його подальша експлуатація залишається під великим питанням, вже шантажує Європу. Це те, про що не раз заявляла Україна, попереджаючи ЄС про ймовірність загроз з боку Росії.

До слова, на стику 2019-2020 років у "Газпрому" досягти "кризової" мети не вийшло – США вдарили санкціями по "Північному потоку-2". Це змусило "Газпром" підписати угоду з "Нафтогазом". Тепер, коли нинішня американська адміністрація дала слабину в питанні нових обмежувальних заходів, Росія використовує можливості, щоб реалізувати свій план і остаточно "переконати" європейців (вже не тільки словом, але й "газовим пістолетом"), що СП-2 і "Турецький потік" вкрай важливі для ЄС.

Україні подібні "маневри" давно відомі. Ми вже проходили не одну газову кризу, спровоковану РФ. Наприклад, у 2009-му Росія повністю перекрила постачання газу в Європу…

Важливо розуміти, що Росія продовжить вдаватися до маніпуляцій обсягами експорту газу до Європи за різними напрямками. Москва відверто демонструє свою позицію сили. І на її боці мовчазно виступає Берлін в особі нинішнього федерального уряду під керівництвом Ангели Меркель. Тому Росія впевнена, що опору з боку Європейської комісії не буде.

Зараз ми дійсно не бачимо реакції ЄК на "осушення" ринку газу ЄС.

А складність ситуації ще й в тому, що "Газпром" діє на межі дозволеного. Ті обсяги газу, які зараз постачаються в Європу, здійснюються в рамках контрактів із європейськими компаніями, але тільки на мінімальних рівнях. Тобто, формально нічого не порушується і судові позови з боку європейських компаній відсутні. Лобісти Росії в ЄС пояснюють, що приводів для занепокоєння Єврокомісії немає.

Єврокомісія перетворилася на філію німецького уряду

Втім, якщо ЄК поки мовчить, це не означає, що вона зовсім не відреагує. Європейська бюрократія спрацьовує дуже повільно. Моніторинг ведеться, але чи буде все поставлено в правові рамки, - велике питання. Так, часом складається враження, що Європейська комісія перетворилася на брюссельську філію нинішнього німецького уряду. Але потрібно пам'ятати, Польща займає в цих питаннях зовсім іншу позицію. І з нею в цій історії потрібно співпрацювати.

Адже насправді є про що турбуватися. Надалі, при введенні в дію "Північного потоку-2", Росія матиме профіцит трубопровідних потужностей у розмірі майже ще одного річного обсягу експорту газу в Європу. У Кремля буде свобода вибору, за яким маршрутом, за якою ціною і скільки газу можна продавати. Це те, до чого Росія йшла останні двадцять років і цього не приховувала.

Тобто, в найближчі рік-два, якщо не зупинити Росію з її потоками, газовий ринок ЄС буде серйозно деформований "Газпромом".

Читайте такожЗалишитися з газом. Ідеї та реалії

Україні в цій ситуації необхідно задіяти механізм раннього попередження про можливе виникнення газової кризи, який закладений в Угоді про асоціацію з ЄС. У доповненні XXVI чітко зафіксовано:

"Україна і ЄС встановлюють "механізм раннього попередження" з метою закріплення практичних заходів, спрямованих на попередження і швидке реагування на надзвичайні ситуації або загрозу надзвичайної ситуації... у разі виникнення в однієї зі сторін угоди усвідомлення надзвичайної ситуації або ситуації, яка, в розумінні цієї сторони, може призвести до надзвичайної ситуації, така сторона невідкладно повинна інформувати про це іншу сторону".

Ось цим і необхідно скористатися. МЗС України, за дорученням уряду, має офіційно звернутися до Європейської Комісії щодо ризиків зародження кризової ситуації з постачанням газу до ЄС Росією у майбутній зимовий період 2021-2022 років. Правильно також буде скоординуватися з нашими польськими партнерами. І не потрібно чекати, коли всім остаточно стане зрозуміло, чого домагається Кремль.

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з енергетичних питань