В Україні можуть подешевшати тепло і вода для населення / фото УНІАН

Тарифи на тепло і гарячу воду для населення будуть знижені завдяки зміні порядку формування тарифів для теплокомуненерго, повідомляється на сайті Міністерства розвитку громад і територій України.

Читайте такожАнтикризова програма Кабміну передбачає підвищення тарифів на електроенергію для населення

Згідно з повідомленням, прийняте урядом 10 червня постанову "Про внесення змін до порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води та Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення", з одного боку, зобов'язує підприємства теплопостачання знизити в чинних тарифах витрати на придбання природного газу, а з іншого - забезпечує підприємства мінімальним фінансовим ресурсом для проведення розрахунків з постачальниками енергоносіїв.

Відео дня

Зазначається, що тарифна політика в ЖКГ безпосередньо залежить від цінової політики в паливно-енергетичному комплексі. В умовах функціонування ринку природного газу його вартість для підприємств теплопостачання змінюється щомісяця. У минулому опалювальному сезоні ціна природного газу коливалася від 2897 гривень/тисяча кубометрів (у квітні 2020 року) до 4899 гривень/тисяча кубометрів (у листопаді 2019 року).

Тому зміни, запропоновані постановою уряду, дозволяють підприємствам ТКЕ планувати витрати на придбання природного газу (з метою включення їх до складу тарифів) на рівні середньої ціни природного газу, що склалася за минулий опалювальний сезон.

"Для більшості підприємств з'являється можливість зменшити тарифи на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, оскільки такі тарифи раніше включали витрати на придбання природного газу вище середньої ціни в минулому опалювальному сезоні", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 10 червня уряд надав можливість підприємствам теплокомуненерго при формуванні тарифів на теплову енергію використовувати середню ціну на газ попереднього опалювального сезону.