Латвія пригрозила припинити торгівлю електроенергією з Білоруссю / фото REUTERS

У Латвії допускають припинення торгівлі електроенергією з Білоруссю в разі запуску Білоруської АЕС (БелАЕС) в Островці.

У такому випадку країна може почати торгувати електроенергією з третіми країнами. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Латвії Крішьяніс Кариньш, передає видання Delfi.

Читайте такожЕстонія та Литва домовилися не купувати електрику у білоруської АЕСЯк відбуватиметься торгівля електроенергією з третіми країнами

Однак, як відбуватиметься Торгівля електроенергією з третіми країнами, поки неясно. Вирішенням цього питання займеться Міністерство економіки, розробивши конкретну методологію у співпраці з колегами з Естонії, Литви та Європейською комісією.

Відео дня

"Враховуючи розвиток подій в Білорусі, побоювання з приводу ядерної безпеки тільки ростуть", - пояснив Кариньш причину такого рішення.

Чим небезпечний запуск Білоруської АЕС в Островці

Раніше Литва наполягала на виробленні єдиної позиції Балтійських країн щодо відмови від купівлі електроенергії у Білорусі після введення в експлуатацію БелАЕС.

У червні 2017 року литовський парламент закріпив у Законі твердження про те, що БелАЕС є небезпечною і створює загрозу національній безпеці Литви, навколишньому середовищу та громадському здоров'ю. Метою цього закону також було обмеження імпорту електроенергії з Білорусі.

Завантаження ядерного палива в реактор першого енергоблоку БелАЕС почалося 7 серпня.

АЕС на Островці в Гродненській області Білорусі почали будувати ще в 2013 році. Тоді екс-президент країни Олександр Лукашенко дозволив проведення робіт росіянами із ЗАТ "Атомстройекспорт" спеціальним указом. У 2016 році ЗМІ писали і про аварію на атомній електростанції. Після тривалого замовчування офіційною владою, стало відомо, що під час будівельних робіт впав корпус реактора.