Представники Німеччини обговорять "Північний потік-2" \ фото REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель цього тижня направляє до Вашингтона переговорну команду високого рівня для обговорення питання будівництва контроверсійного газового проекту «Північний потік-2».

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на медіагрупу Funke.

Делегація, яку очолює радник Меркель з закордонних питань Ян Хеккер і головний економічний радник канцлера Ларс-Хендрік Рьоллер, зустрінеться з радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном і торговим представником Кетрін Тай.

Відео дня

Цей візит є знаковим для покращення відносин між США і Німеччиною в час президентства Джо Байдена. Візит має відбутися за декілька днів до першого візиту Байдена у Європу.

Читайте такожБайден пояснивши, чому США не вводитимуть санкції проти "Північного потоку-2"

Ситуація навколо "Північного потоку-2"

Проектом "Північний потік-2 " (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром".

Газопровід "Північний потік-2" побудований вже більш ніж на 90%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року.

США ввели проти "Північного потоку-2" низку санкцій і неодноразово закликали європейських союзників і приватні компанії припинити роботи з будівництва газопроводу.

7 січня 2021 року в Німеччині заснували фонд з підтримки добудови "Північного потоку-2".

6 лютого компанія Nord Stream 2 AG заявила про продовження робіт з прокладання труб для газопроводу.

14 березня віце-президент Єврокомісії Франц Тіммерманс заявив, що Європі не потрібен газопровід "Північний потік-2". Незважаючи на це, Німеччина продовжує наполягати на завершенні проекту.

19 березня держсекретар США Ентоні Блінкен закликав компанії-учасниці будівництва "Північного потоку-2" негайно припинити роботи з прокладання труб і пригрозив введенням нових санкцій.

Президент України Володимир Зеленський назвав російський газопровід "Північний потік-2" пасткою для країн всієї Європи.

20 квітня 2021 року канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Україна повинна залишатися транзитною країною російського газу в Європу, незважаючи на рішення Німеччини завершити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2". Після цього президент США Джо Байден назвав введення нових санкцій проти "Північного потоку-2" контрпродуктивними. США відмовилися вводити обмеження проти оператора газопроводу Nord Stream 2 AG. Замість цього Вашингтон ввів санкції проти 13 судів, які працюють над завершенням проекту.