У години мінімального навантаження (00:00-07:00 і 23:00-24:00) обмеження залишатиметься на тому ж рівні, що і сьогодні – 1243,71 за МВт-год / фото УНІАН Валадимир Гонтар

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), попередньо схвалила збільшення максимального обмеження ціни електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДВ) та внутрішньодобовому ринку (ВДР) у денні години з 2048,23 до 2656 грн за МВт-год.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було прийнято на засіданні сьогодні.

Читайте такожНКРЕКП збирається ввести обмеження на ринку електроенергії

Відео дня

«Ми зараз не встановлюємо ціну, а даємо ринкові сигнали, це обмеження для ринку. Разом з тим, ми будемо здійснювати моніторинг, оскільки ринок висококонцентрований. Якщо ми побачимо цінові змови, маніпуляції або зловживання, зможемо оперативно прийняти рішення з цього питання. Але в цілому, підвищення цінової планки - це абсолютно ринкові заходи, спрямовані на лібералізацію ринку», - сказав глава НКРЕКП Валерій Тарасюк.

За його словами, прийняття сьогоднішнього рішення означає, що в години мінімального навантаження (00:00-07:00 і 23:00-24:00) обмеження залишатиметься на тому ж рівні, що і сьогодні – 1243,71 за МВт-год, а в години максимального навантаження (з 07:00 до 23:00), тобто денний прайс-Кеп, - 2655,99 грн за МВ-год.

При цьому, член НКРЕКП Ольга Бабій сказала, що рішення є ринковим і «Оператор ринку» буде зобов'язаний повідомляти регулятору про ціноутворення, що точно покаже, якщо змова на ринку електрики.

Нацкомісія попередньо схвалила зазначений проект постанови, далі документ буде винесено на обговорення перед остаточним затвердженням.

За даними "Оператора ринку", на сьогоднішній момент максимальна ціна електроенергії в Об'єднаній енергосистемі України становить 2048,23 грн за МВт-год (без ПДВ), а мінімальна ціна – 1228,94 грн за МВт-год (без ПДВ).

Обмеження для учасників ринку електроенергії

Наприкінці травня НКРЕКП заявила, що розглядає можливість введення обмежень для учасників ринку електроенергії через цінові спекуляції в травні.

За інформацією Нацкомісії, середня ціна електроенергії з початку травня 2021 року на ринку «на добу вперед» для базового навантаження становила менше ніж 1000 грн за МВт-год, а 23 травня досягла позначки 409,82 грн за МВт-год.

За результатами оперативного моніторингу виявлено, що подачу низьких цінових заявок здійснювали переважно трейдери та електропостачальники.