Зараз йдуть пошуки нового судна під погрузку / фото УНІАН

ОГХК готує наступну партію ільменіту до Криму.

Про це Мінпрому повідомили виробничники Іршанського гірничо-збагачувального комбінату.

Читайте такожОГХК не має жодних бізнес-зв'язків з " Кримським Титаном" – Пітер Девіс

Відео дня

Це одна з філій Об'єднаної гірничо-хімічної компанії. "Всі обсяги заточуємо під Кримського покупця – дана така рознарядка. Ми з ним вже працювали до 2014 року. Зараз завантаження виробництва становить близько 12 тис.т ільменітового концентрату на місяць. Продукція складується на території доводочної фабрики", - повідомив виданню начальник однієї з виробничих дільниць комбінату.

Він уточнив, що не має відомостей про планований продаж будь-яких обсягів іншому переробнику, крім Кримського. Одночасно керівництво компанії в київському офісі зайняте пошуком нового судна під навантаження Іршанського ільменіту на адресу німецької ITS International Trade & Sourcing GmbH & Co. KG (ITS). 

Як повідомляв Мінпром з посиланням на контракт, ця компанія вже укладала договір на придбання виробленого в Іршанську ільменіту в червні.  Ільменіт був придбаний німецькою компанією з дисконтом від ринкової ціни у 20-40 доларів за тонну. Вартість тонни ільменіту за контрактом від 17 червня становила 172 долари за тонну. Своєю чергою, український ільменіт вмістом 54%, як в Іршанську, на умовах CIF в червні продавався по 260-280 доларів за тонну. Це відповідає ціні на умовах FOB в межах 190-210 доларів за тонну.

Т. В. О. голови правління ОГХК Пітер Девіс спростовує співпрацю з Кримським Титаном, що знаходиться на території анексованого Криму. Але підтверджує, що співпрацює з німецьким контрагентом. Мовляв, він перед ОГХК виконав всі зобов'язання і в компанії задоволені його роботою. 

Водночас, сайт Миротворець  і портал Delo.UA  опублікували фото суден і маршрут, як Іршанський ільменіт ОГХК, викуплений німецьким посередником, далі відправляється на територію Криму. Відвантаження велися через турецький порт Хопа, звідти продукція перевантажувалася на інше судно - "SOURIA", занесене в санкційний список США у 2016 році за порушення заборони на вхід в територіальні води Криму. Іршанський ільменіт вивантажувався у Феодосії. У Криму є тільки одне підприємство, переробне дану продукцію - Кримський ТИТАН бізнесмена Дмитра Фірташа. Українські правоохоронні органи поки не давали оцінку виробленим поставкам.

Об'єднана ГІРНИЧО-ХІМІЧНА КОМПАНІЯ виставлена Фондом держмайна на продаж цього року. Вартість активів у 2019 році становила 3,4 млрд грн. Чистий прибуток компанії у 2018 р – 114,89 млн грн.