Приймаються заявки на транспортування газу зі Словаччини до України / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Державна компанія "Оператор ГТС України" завершила планові ремонтні роботи на газопроводі "Лупінг № 4" біля кордону зі Словаччиною.

З 22 вересня транспортування газу через газовимірювальну станцію (ГВС) «Будінце» може бути відновлено в повному обсязі. Про це повідомила прес-служба компанія.

Читайте такожУкраїнські газові трейдери зазнають значних фінансових витрат через закриття на ремонт трубопроводу на кордоні зі Словаччиною – експерт

Відео дня

«На завтра, газова доба 22 вересня, приймаються заявки від трейдерів на транспортування газу зі Словаччини в Україну через ГВС «Будінце» в повному обсязі. Газопровід і точка міждержавного з'єднання почнуть роботу з 7:00 ранку», - сказано в повідомленні.

Повідомляється, що газопровід «Лупінг №4» був об'єктом підвищеної уваги, оскільки він є єдиним маршрутом гарантованих поставок газу з країн ЄС в Україну. Завдяки залученню додаткових ресурсів терміни виконання ремонтних робіт на ньому на прохання учасників ринку були мінімізовані з 7 до 3 тижнів.

Відзначається, що відновлення роботи газопроводу «Лупінг №4» поверне можливість замовникам послуг транспортування використовувати цей газопровід для імпорту газу в Україну в обсягах до 27 млн куб.м/добу гарантованої та до 15,5 млн куб. м/добу переривчастої потужності, з яких 12,2 млн куб. м/добу вже заброньовані замовниками до кінця вересня.

Хронологія подій

  • З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператора ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.
  • 23 червня 2020 року "Оператор ГТС України" заявив про внесення змін до Плану проведення ремонтних робіт на точці з'єднання "Будінце" на кордоні зі Словаччиною, які передбачають повну зупинку з 11 серпня по 1 жовтня 2020 року.
  • ОДТСУ пояснив проведення ремонту необхідністю безпечної експлуатації інфраструктури та підготовки до наступного зимового сезону.
  • 8 липня 2020 року глава "Оператора ГТС України" Сергій Макогон заявив, що словацька сторона, користуючись юридичними неточностями, вважає, що не зобов'язана добровільно впроваджувати європейські мережеві кодекси на кордоні з Україною, у зв'язку з чим українська сторона звернулася до Європейської комісії та Секретаріату Енергетичного Співтовариства за допомогою у вирішенні виниклої ситуації. Словацький оператор Eustream відмовився на словацькій стороні переносити раніше заброньовані потужності з точки "Будінце" на точку "Велки Капушани".
  • Того ж дня, 8 липня 2020 року президент Асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мізовець заявив, що українські газові трейдери понесуть значні фінансові витрати через закриття на ремонт трубопроводу на кордоні зі Словаччиною.