Росія не обговорюватиме з Німеччиною долю "Північного потоку-2" / Ілюстрація REUTERS

У Кремлі заявили, що Росія не бачить підстав вести переговори з керівництвом Німеччини щодо майбутнього газопроводу «Північний потік-2».

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи заяви представників німецької влади про те, що ситуація навколо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального може позначитися на реалізації проекту "Північний потік-2".

Читайте такожЄС розкрітікував санкції США проти "Північного потоку-2"

Відео дня

«Це ж все-таки більшою мірою комерційний міжнародний проект - з якого дива їм говорити про якісь заходи «зі знаком мінус» щодо міжнародного проекту, де беруть участь і німецькі компанії, і так далі. Якось це недоцільно, а головне - не маючи ніяких підстав для таких розмов зараз. Тут немає приводу для розгляду питання на вищому рівні»- сказав Пєсков.

«Тут немає приводу для розгляду питання на вищому рівні», - заявив Пєсков.

Хронологія подій

  • 20 серпня Навальний повертався в Москву з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» в крові, сечі та на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.
  • 6 вересня міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас в інтерв'ю в газеті Bild am Sonntag сказав, що "сподівається на те, що Росія не змусить ФРН змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2" через отруєння Навального. Разом з тим глава німецької дипломатії визнав, що відмова від завершення будівництва газопроводу завдасть шкоди інтересам ряду фірм з Німеччини та інших європейських країн.
  • У той же день міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова обговорювати питання введення санкцій проти Росії, в тому числі щодо недобудованого газопроводу "Північний потік-2".
  • Разом з тим, як заявив 7 вересня представник канцлера Німеччини, Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу "Північний потік-2". Раніше Меркель заявляла, що отруєння Навального не варто пов'язувати з проектом "Північний потік-2".