Україна 1 травня завершила сезон відбору газу з підземних сховищ / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Україна в процесі підготовки до опалювального сезону накопичила 16 млрд кубометрів газу в підземних сховищах, а також 1,4 млн тонн вугілля.

Про це під час сьогоднішнього засідання Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте такожВ Україні тарифи на електроенергію зростуть вдвічі - прогноз

Відео дня

«Затвердимо сьогодні відповідний план підготовки, визначені всі деталі та відповідальні за процес підготовки. Зараз в підземних газових сховищах майже 16 млрд кубічних метрів газу, триває його закачування, щоб опалювальний сезон пройшов безперебійно і спокійно. По вугіллю - на складах майже 1,4 мільйона тонн. Особливу увагу цьому процесу потрібно приділити, щоб країна повністю була забезпечена і були зрозумілі джерела поставок», - сказав він.

Також прем'єр зазначив, що перед Міністерством енергетики та Міністерством розвитку громад і територій стоїть завдання до опалювального сезону врегулювати питання погашення боргів теплогенеруючих підприємств за спожитий газ.

Україна 1 травня завершила сезон відбору газу з підземних сховищ із запасами на рівні 15,1 млрд кубометрів.

Держрегулювання цін

C 20 травня уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго, оскільки ціни диктуватиме конкурентний ринок блакитного палива.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть укладати контракти з газопостачальними компаніями самостійно. Крім того, прем'єр доручив членам Кабінету Міністрів розробити законопроект про погашення боргів, які утворилися у теплокомуненерго.

Прогноз

  • Раніше міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що в травні 120 міст України, в яких проживають 5 млн осіб, можуть залишитися без гарячої води, оскільки теплокомуненерго не в змозі платити ринкову ціну за газ.
  • А з жовтня все населення може залишитися без централізованого опалення, оскільки з 20 травня припиняється зобов'язання НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за фіксованою ціною і без передоплати.
  • 21 травня 2021 року у Зеленського розповіли, яким буде наступний опалювальний сезон.