Фото УНІАН

Народний депутат України Андрій Жупанин вважає, що ситуація з "Енергетичною Компанією України", яка ймовірно отримала безвідсоткову позику від ДП "НАЕК "Енергоатом" може негативно вплинути на ринок експорту електричної енергії. Депутати вже готують звернення до НКРЕКП та "Енергоатому" для роз’яснення ситуації.

Про це пише видання  ExPro з посиланням на слова народного депутата та член Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП Андрія Жупанина.

"Я негативно ставлюсь до ідеї щодо створення єдиного державного трейдера. Бо не бачу проблеми щоб генерація сама продавала на експорт вироблену електричну енергію. Загалом, поки я не бачу жодної переваги. Взагалі ця історія може трохи хитнути ринок продажу електроенергії закордон, тому що трейдер, не маючи ресурсу, можливо зможе запропонувати кращі умови для продажу і вигравати контракти, що, в принципі, з одного боку добре, бо ми говоримо, що це державний трейдер. Проте, якщо щоденна діяльність буде на виду у суспільства, ми будемо знати на яких умовах укладаються контракти – то це одна історія. Але, насправді, я дуже сумніваюсь, що нам будуть про це розказувати. Я боюсь, щоб це не стало черговою енергетичною аферою", - вказує Андрій Жупанин для ExPro.

Відео дня

Андрій Жупанин повідомив, що депутати готують звернення до НКРЕКП та ДП "НАЕК "Енергоатом" щодо розʼяснення ситуації із наданням безвідсоткової позики та відстрочки платежу за електричну енергію для "Енергетичної Компанії України".

"Ми зараз будемо запитувати інформацію в "Енергоатому", щоб дізнатись чи дійсно надавались певні ексклюзивні умови для трейдера. Якщо це дійсно так, то це сильно порушує конкуренцію на ринку. На таких умовах зміг би працювати будь-який трейдер…Поки офіційного підтвердження цієї інформації немає, тільки чутки. Але ці чутки не безпідставні. Також, ми зараз готуємо звернення в НКРЕКП, щоб вони прояснили цю ситуацію. Ззовні вся ця ситуація виглядає дуже дивно", - коментує Жупанин.

Також, за словами народного депутата, "Енергоатом" ніяк не коментує питання щодо співпраці з "Енергетичною Компанією України".

"Енергоатом" взагалі ніяк не коментує питання щодо створення державного трейдера. Зараз ми побачимо, чи будуть нам надавати цю інформацію. Бо навіть зараз на наші запити (ред. – запити від народних депутатів) компанія може написати, що в умовах воєнного стану ця інформація конфіденційна", - додає він.