Європейські покупці відмовилися платити завищені ціни на газ / фото ua.depositphotos.com

Перший рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну обернувся для "Газпрому" втратою 1,226 трильйона рублів, а за 2023 рік чистий прибуток головної компанії "Газпрому" скоротився ще на 7% - до 696 мільярда рублів.

Економіст і виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що європейські санкції не включають газові обмеження.

"У жодному санкційному пакеті, який ухвалила Європа, немає обмежень щодо природного газу. Тобто формально Росії нічого не заважає постачати в Європу газ. Але 2022 року Росія вирішила "заморозити" Європу, як завжди, використавши бізнес-відносини як метод тиску", - зазначив експерт у коментарі 24 каналу.

Відео дня

За його словами, європейські покупці відмовилися платити завищені ціни на газ і знайшли альтернативні джерела поставок, що в результаті призвело до скорочення частки російського газу на європейських ринках із 37% до 8%.

"Росія скоро втратить ті обсяги поставок, які є на сьогодні. Тому що "Газпрому" доведеться терпіти ще більші збитки. Вони вже почали продавати свої активи в Росії. Уже вдруге порушують питання про підвищення ціни на газ для російських громадян. Тобто надзвичайно ефективна і багата компанія перетворилася фактично на банкрута, який починає жити за рахунок органічно проданих активів", - підсумував Пендзин.

Варто зазначити, що Росія зараз постачає до Європи 45 - 50 мільярдів метрів кубічних газу замість 180 - 190 мільярдів раніше.

Проблеми Газпрому - останні новини

Газовий гігант Росії повідомив про свій перший щорічний чистий збиток з 1999 року через скорочення постачань до Європи і зниження цін на паливо.

Отримавши перший за 25 років і рекордний за всю історію збиток, "Газпром" розпочинає розпродаж майна.

Вас також можуть зацікавити новини: