Україна 1 лютого 2021 року відновила комерційний імпорт електроенергії з Росії / Ілюстрація REUTERS

Україна вже 2000 днів не купує природний газ у російського газового монополіста "Газпрому".

Про це повідомляється на сайті держкомпанії "Укртрансгаз".

Читайте такожМіненергетики просить заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

Відео дня

Причиною відмови України від купівлі газу в кінці 2015 року стала неузгодженість за ціною.

При цьому, після перегляду Стокгольмським арбітражем контрактної формули в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом", Україна навесні 2018 року була готова відновити прямий імпорт, але російський монополіст повернув "Нафтогазу" внесений авансовий платіж $127,6 млн.

Термін дії контракту на постачання газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" закінчився 31 грудня 2019 року, новий сторони не укладали.

Імпорт з Росії: як розвивалися події

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у "Газпрому".

За 2015 рік наша країна подвоїла імпорт природного газу з Європи в порівнянні з 2014 роком - до 10,3 млрд куб.м, при цьому скоротивши у 2,3 раза закупівлю вуглеводнів з Російської Федерації.

У 2020 році Україна збільшила імпорт газу на 12%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 15,9 млрд кубометрів.

Поставки здійснювалися зі Словаччини – 10,2 млрд кубометрів, Угорщини – 4,2 млрд кубометрів, Польщі - 1,5 млрд кубометрів.

У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі після майже дев'ятимісячної заборони регулятора.

Україна 1 лютого 2021 року відновила комерційний імпорт електроенергії з Росії через дефіцит електрики в піковий зимовий період.

У березні президент України Володимир Зеленський підтримав обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, у зв'язку з чим доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Олексію Данилову представити проекти відповідних рішень.

13 травня Президент Володимир Зеленський підписав закон, який забезпечує можливість сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії держкомпанії "Укренерго" за моделлю відділення ISO (Independent System Operator).

Законом також передбачається можливість міністра енергетики ініціювати заборону в Україну імпорту електричної енергії з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (Російської Федерації та Республіки Білорусь).

Раніше чинний глава Національної акціонерної компанії Юрій Вітренко заявив про необхідність тиску на російську компанію "Газпром" і керівництво Росії з метою зняття обмежень на експорт газу в нашу країну з Центральної Азії та незалежними від "Газпрому" російськими постачальниками, а також для перенесення точок передачі газу європейським покупцям із Західного на східний кордон України.

За словами Вітренко, на сьогодні такі ініціативи блокуються керівництвом Росії, при цьому, у разі їх реалізації, це зможе збільшити попит на українську ГТС і дозволить знизити ціни на ресурс всередині країни.