Фото УНІАН

Завдяки синхронній роботі української енергосистеми та європейської Україна може бути готовою до будь-яких ситуацій в енергетиці. Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.  

Рівно два роки тому Україна приєдналася до європейської системи ENTSO-E. Завдяки цьому наші енергосистеми працюють як єдина мережа, яка сама себе балансує, зазначив він. 

"Це нам дозволяє бути системно готовим до будь-яких проблем. Тому що коли у нас дефіцит, ми беремо електроенергію з Європи. Коли у нас профіцит, ми віддаємо її. Нам допомагає європейська система тримати мережу в стабільності. І ми допомагаємо європейцям забезпечувати свою стабільність", - сказав Сахарук. 

Відео дня

Виконавчий директор ДТЕК додав, що два роки синхронної роботи дозволяють Україні проходити важкі моменти в умовах війни. 

Він підкреслив, що зараз окупанти продовжують регулярно атакувати енергетичні об’єкти, найчастіше у прифронтових регіонах. Сахарук зазначив, що одна з електростанцій ДТЕК, яка знаходиться в 10 км від лінії фронту, регулярно зазнає пошкоджень. 

"Але навіть станції, які знаходяться всередині країни, і навіть підстанції для розподілу теж обстрілюються. І там теж відбуваються значні пошкодження, ремонтні роботи тривають", - наголосив він. 

Також Сахарук нагадав, що під час масованих ракетних атак по енергетиці України саме завдяки синхронізації з Європою ми мали змогу імпортувати електроенергію для покриття дефіциту. 

"Ця синхронізація допомагає нам бути більш гнучкими, стійкішими і більш готовими до будь-яких ситуацій, які виникають внаслідок пошкоджень, наприклад, генерації або ж систем передачі, або розподілу електричної енергії", - підсумував він. 

Як повідомлялося, з початку повномасштабного вторгнення російські окупанти майже 160 разів обстрілювали теплові електростанції ДТЕК.