В Україні регулярно відключають світло / фото ua.depositphotos.com

У Києві та області через ракетний терор РФ почались майже щоденні планові та аварійні відключення електроенергії. Через обстріли у регіоні працює лише один з чотирьох потужних трансформаторів.

Колишній міністр енергетики та вугільної промисловості України Іван Плачков пояснив, що трансформатор доводиться вимикати, щоб не дати йому перевантажитись та вийти з ладу, повідомляє ТСН.

За його словами, на виготовлення одного трансформатора знадобиться півроку.

Відео дня

"В Києві та області пошкоджено декілька опорних підстанцій під високою напругою, де стоять дуже потужні трансформатори, яких немає. Тому зараз замість чотирьох працює один. Трансформатор коштує приблизно 10-15 млн гривень і виготовляється півроку. Це дуже потужні апарати. Якщо не відключати той, що залишився, він буде перевантажений і може вийти з ладу. Один трансформатор працює, а треба виконувати роботу, потрібно підключати другі, а щоб їх підключити, треба зняти напругу з того, що працює, тобто відключити, тому споживачі залишаються без електроенергії", - додав Плачков.

Ситуація в енергосистемі

10 жовтня 2022 року Росія розпочала масштабні атаки на об'єкти критичної інфраструктури України. Тоді за одну добу було пошкоджено 30% енергоінфраструктури і почались відключення електроенергії.

22 жовтня окупанти повторили масований удар по території України. Внаслідок цього 1,5 млн абонентів у семи областях України залишилися без світла.

31 жовтня в результаті обстрілу було пошкоджено електропідстанції, об'єкти гідроенергетики та теплової генерації, виникли проблеми з електро- та водопостачанням.

Наразі Україна домовляється з 12 країнами про постачання необхідного обладнання для відновлення інфраструктури.

Як повідомляв УНІАН, станом на 4 листопада окупанти пошкодили близько 40% ТЕС, ТЕЦ та ГЕС України. 

Вас також можуть зацікавити новини: