Наглядова рада "Нафтогазу" оголосила про свою відставку / фото УНІАН

Всі члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України" оголосили про свою відставку.

Про це сказано у заяві прес-служби компанії.

Наглядова рада "Нафтогазу" зібралась на позачергове засідання та провела зустріч з новим керівником і членами правління.

Відео дня

"Сьогодні всі члени наглядової ради, які були присутні під час позачергового засідання, подають Компанії письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень як членів наглядової ради. Відповідно до корпоративних процедур, які діють наразі в Компанії, припинення повноважень набуде чинності 14 травня 2021 року. Наглядова рада зібралася для проведення позачергового засідання як тільки її повноваження були поновлені для того, щоб забезпечити безперервність належного корпоративного врядування Компанії. Ми провели зустріч з новопризначеним керівником та членами правління. Останні висловили свою занепокоєність стосовно можливості виконувати свої повноваження надалі", - сказано у заяві.

Також там зазначили, що наглядова рада скористається наступними двома тижнями з часу подання повідомлень про припинення повноважень для надання підтримки Компанії. 

"Наскільки це можливо, і щоб забезпечити належну передачу повноважень, та поінформуємо акціонера щодо деталей на початку наступного тижня", - сказано у повідомленні.

Читайте такожУ ЄС обіцяють бурхливу реакцію на звільнення Коболєва з "Нафтогазу"

Що цьому передувало

  • 28 квітня Кабінет Міністрів припинив повноваження членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України", а також голови правління Андрія Коболєва, і призначив замість нього на цю посаду Юрія Вітренка.
  • Підставою для прийняття такого рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року "Нафтогаз" отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання загальних зборів акціонерів робота наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнана незадовільною.
  • У "Нафтогазі" заявили, що це рішення є політичною маніпуляцією і наругою над принципами корпоративного управління.
  • 29 квітня 2021 року в Держдепартаменті США прокоментували кадрові перестановки у "Нафтогазі".
  • 29 квітня 2021 року Коболєв заявив, що не планує влаштовувати цирк і підставляти держкомпанію.
  • Однак, того ж дня, 29 квітня 2021 року прес-служба "Нафтогазу" заявила про те, що Коболєв буде оскаржити своє звільнення.
  • 30 квітня 2021 року в Кабміні назвали причину звільнення Коболєва з "Нафтогазу".
  • Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" висловила незгоду з рішенням уряду щодо звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління і вважає, що це призведе до негативних наслідків для компанії та для України в цілому.