Другий етап подорожчання компослуг очікується з січня 2020 року / фото УНІАН

Кабмін з 1 листопада 2018 року підвищив ціну на газ для населення на 23,5% – до 8550 гривень за 1 тисячу кубометрів. З 1 травня на українців чекає ще одне підвищення – на 15%: відповідне нововведення прописано у прийнятій Кабміном постанові. Цього разу куб подорожчає з 8,55 гривні до 9,85 гривні.

Читайте також"Роттердам+" робить світло і тепло для українців на 40% дорожчими - ЗМІ

Про це повідомляє Главред.

Відео дня

"Ціни на опалення та гарячу воду в результаті цього разу підскочать приблизно на 10-20%", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що приміром, зараз тариф на гарячу воду в Києві – 97,89 гривні за куб. Після зростання цін на газ він зросте на 10%.

Якщо куб коштуватиме близько 107 гривень, то близько п'яти хвилин душу обійдуться киянам у 10 гривень, а гаряча ванна – приблизно 15-17 гривень. Якщо приймати ванну раз на два дні, то одній особі за місяць доведеться віддати 225 гривень.

Якщо замінити ванни душем, то можна заощадити до 450 гривень. Ще один варіант економії – спеціальні насадки на змішувачі, щоб знизити пропускну здатність до 8-12 літрів на хвилину.

За кожне змивання унітазу в Києві зараз віддають 13 копійок. Після подорожчання (якщо припустити, що вода зросте в ціні на запропонований НБУ відсоток – 13,6%), за кожен похід до туалету доведеться сплатити майже 15 копійок.

Вже з травня кубометр гарячої води буде коштувати 107 гривень / фото УНІАН

Порятунком може стати бойлер: якщо бойлером потужністю 2 кВт і об'ємом 80 літрів підігріти куб води, потрібно приблизно 2 години та 50 кВт×год електроенергії. Це обійдеться приблизно в 65-66 гривень. Що на 41 гривню дешевше, ніж кубометр гарячої води після можливого подорожчання.

Правда, варто враховувати, що в Україні також планують підвищити тарифи на електроенергію, а за сам бойлер доведеться заплатити близько 7 тисяч гривень. За підрахунками журналістів, на те, щоб покупка окупилася, піде близько року.

Другий етап подорожчання очікується з січня 2020 року. Без цього рішення Україна не зможе отримати фінансову допомогу у вигляді дешевих кредитів від МВФ. А в умовах, коли наближається пік виплат зовнішніх боргів, впоратися без нових запозичень не вийде.

Нагадаємо, з 1 лютого в Києві почали діяти нові тарифи на холодне водопостачання і водовідведення. Тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів Києва – 20,376 гривні за 1 кубометр. Тариф на послугу з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) – 21,756 гривні.