Ілюстрація REUTERS

Найбільший шведський банк Swedbank, залучений у скандал навколо відмивання грошей, виявив під час внутрішнього розслідування у своїй естонській філії серйозні порушення правил боротьби з легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом.

Читайте такожBloomberg: Скандали через брудні гроші Росії повинні провчити банки Європи

Про це повідомила шведська громадська телемовна організація SVT, пише «Німецька хвиля».

Відео дня

Як передає SVT, Swedbank виявив, зокрема, велике число клієнтів із сумнівною репутацією, про ділові цілі та грошові потоки яких не було достатньої інформації. Тому ризик відмивання грошей щодо цих клієнтів вважається особливо високим.

Ще одне порушення полягало в тому, що фінансовий інститут не повідомляв про підозрілі трансакції.

Крім того, внутрішня документація свідчить про те, що нинішній гендиректор Swedbank Біргітта Боннесен вже в 2013 році, коли очолювала балтійські підрозділи банку, була поінформована про сумнівні угоди з участю Swedbank, пов'язаних зі справою Магнітського. Тим не менш банк продовжував працювати з клієнтами, які проводили такі грошові операції, аж до 2018 року, зазначає SVT.

На початку березня засновник і генеральний директор фонду Hermitage Capital Management Вільям Браудер подав заяву в поліцію Швеції у зв'язку з можливим відмиванням коштів з Росії та інших колишніх республік СРСР через Swedbank. За словами Браудера, частина коштів, виведених з держбюджету Росії в рамках корупційних схем, викриттям яких займався аудитор Сергій Магнітський, могли осісти на рахунках в Швеції.

Згідно з розслідування шведських журналістів, в період з 2007 по 2015 роки між рахунками Swedbank та естонського підрозділу данського Danske Bank, підозрюваного у відмиванні коштів, було проведено велику кількість трансакцій на загальну суму 40 млрд крон (3,8 млрд євро). В підозрілі операції могли бути залучені мінімум 50 клієнтів філій Swedbank в Естонії, Латвії та Литві. Частина цих рахунків належала особам, які не мали офіційних джерел заробітку. Інформація про частину клієнтів прихована. Ще в ряді випадків вони викликають підозри у правоохоронних органів.

У серпні 2018 року датські слідчі, що спеціалізуються на розкритті злочинів у сфері економіки, повідомили, що стосовно Danske Bank проводиться перевірка на предмет можливого відмивання грошей. Пізніше внутрішнє розслідування Danske Bank виявило, що підозри викликає більшість трансакцій на загальну суму в 200 млрд євро, що більш ніж 10 тисяч клієнтів естонської філії цього банку здійснили в період з 2007 по 2015 рік.

За повідомленням газети The Wall Street Journal, слідчі вивчають, зокрема, підозрілі операції на суму до 150 млрд доларів, які здійснювалися в цей період "підприємствами зі зв'язками з Росією і колишнім СРСР". В 2013 році у філії були зареєстровані рахунки більше 1000 британських компаній, а також великого числа фірм з Росії, Віргінських островів та Фінляндії.