Ілюстрація REUTERS

Державна фіскальна служба України (ДФС) у зв'язку з відсутністю дієвих механізмів впливу на боржників зі стягнення податкового боргу, який на сьогодні перевищує 107 млрд грн, наполягає на розширенні своїх повноважень у цьому напрямку.

Читайте такожДФС донарахувала підприємствам 157 мільйонів податків та зборів

Як повідомив виконуючий заступника голови відомства Євген Бамбізов на своїй сторінці в мережі Facebook, ДФС розробила відповідні зміни до Податкового кодексу України про новий порядок стягнення боргу, які знаходяться на погодженні з Міністерством фінансів України.

Відео дня

"Обсяги податкового боргу досягають 10% від дохідної частини держбюджету на поточний рік. На сьогодні це 107,2 млрд грн. І сума постійно зростає. Причина – ДФС позбавлена будь-яких дієвих, встановлених законом механізмів зі стягнення боргу", – написав Бамбізов.

За його словами, кожен десятий платник – юридична особа і 40% фізичних осіб-підприємців не виконують податкові зобов'язання.

Як зазначив Бамбізов у блозі одного з інтернет-видань, з метою притягнення до відповідальності більш істотного числа порушників Фіскальна служба вважає необхідним скоротити термін податкової вимоги до 30 днів з моменту його одержання з нинішніх 60 днів, а термін позовної давності таких справ - збільшити до шести років з нинішніх трьох. Дана пропозиція пояснюється тим, що судові розгляди можуть тягнутися не один рік, а також тим, що на сьогодні кожен податковий керівник веде по 400-700 справ, у зв'язку з чим фізично не встигає обробляти весь обсяг.

Крім цього, ДФС розраховує розширити повноваження податкових керуючих та скасувати практику звернення до суду з боку ДФС щодо будь-яких стягнень, залишивши лише можливість розгляду в суді справи про дозвіл на реалізацію активів боржника, які перебувають у заставі.

«Оскарження і суди можуть тривати роками, протягом яких платник встигає вивести всі активи підприємства. Держава залишається ні з чим. Зараз 39 млрд грн із загальної суми податкового боргу не забезпечені активами», - зазначив чиновник.

Водночас, якщо у платника податків немає таких активів, Фіскальна служба пропонує арештовувати рахунки підприємства і зупиняти видаткові операції, за винятком заробітної плати і соціальних виплат.

Крім того, ДФС вважає за необхідне стягувати борги за інкасовим дорученнями з банківських рахунків боржників з метою припинення практики використання боржниками часу за межами банківського дня для своїх фінансових транзакцій, оскільки деякі з них користуються можливістю проводити транзакції після завершення операційного часу за підвищеним банківським тарифом, таким чином ухиляючись від списання податкового боргу.

Бамбізов також зазначив, що необхідно позбавити такі підприємства можливості використовувати кошти з рахунків на інші, крім погашення боргу, потреби.

«Зараз ми погоджуємо з Мінфіном два накази (між Держказначейством і ДФС, а також між НБУ і ДФС), де передбачено новий механізм стягнення боргу. Пропонуємо формувати інкасове доручення в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису посадових осіб контролюючого органу та електронної печатки. Це спростить і здешевить громіздкий і трудомісткий алгоритм стягнення, скоротить процес в 15 разів: з 30 до 2-х днів», - додав виконуючий заступника голови ДФС.

Як повідомляв УНІАН, державний бюджет України за 2018 рік виконаний з дефіцитом на рівні 59,3 млрд грн, або 1,7% ВВП, за встановленого граничного показника в розмірі 80,6 млрд грн, або 2,4% ВВП.

Український бізнес в 2018 році перерахував до держбюджету 96,9 млрд грн податку на прибуток, що на 44,8% вище показника за 2017 рік.

Довідка УНІАН. Податковий борг переважно виникає як результат контрольно-перевірочної роботи і донарахувань платників-порушників, в тому числі - донарахувань минулих періодів, за якими судами підтверджена правота вимог ДФС, а також - в результаті декларування платниками своїх податкових зобов'язань з подальшою їх несплатою.