Нацбанк посилив порядок екстреної підтримки ліквідності банків / фото УНІАН

Національний банк посилив вимоги до застав за кредитами для екстреної підтримки ліквідності банків, щоб мінімізувати ризики неповернення коштів.

Читайте такожНБУ встановив факти відмивання грошей за допомогою держоблігацій

Про це повідомляється на сайті регулятора з посиланням на постанову №64, яка набирає чинності 3 травня.

Відео дня

Документ, зокрема, переглядає коригуючі коефіцієнти, що застосовуються до таких застав як майнові права за кредитним договором з позичальником для розрахунку достатності їх обсягу.

До майнових прав за кредитним договором на суму понад 30 мільйонів гривень без заборони на взаємозалік буде застосовуватися менший коригуючий коефіцієнт.

При цьому застава у вигляді майнових прав за договором, у якому є заборона на взаємозалік, буде вважатися пріоритетним.

Водночас банк, що надав у заставу майнові права за кредитними договорами, не зможе здійснювати взаємозалік без дозволу НБУ як заставодержателя.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у грудні 2016 року ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків Emergency liquidity assistance (ELA). Кредити ELA призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності в разі надзвичайних ситуацій, коли вичерпані інші джерела підтримки ліквідності, включаючи кошти акціонерів і стандартні інструменти рефінансування НБУ.

Як заставу за такими кредитами банки можуть надавати державні цінні папери, ліквідне нерухоме майно, майнові права за кредитними договорами. Кредит для екстреної підтримки ліквідності можна отримати строком до 90 днів.