НБУ ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків / Фото УНІАН

Як повідомляється на сайті НБУ, кредити, отримані зі застосуванням інструменту ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку у випадку настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, у тому числі за рахунок коштів акціонерів і стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти.

Читайте такожНацбанк планує у 2017 році створити централізований кредитний реєстр

Отримані кредитні кошти банки повинні направляти на виконання зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами, крім пов'язаних з банком осіб. Засоби не призначені для фінансування бізнесу банку і не можуть бути використані замість необхідної додаткової капіталізації банку його акціонерами або для вирішення його структурних проблем.

Відео дня

«Наявність такого інструмента в арсеналі НБУ сприятиме фінансовій стабільності системи, оскільки надасть платоспроможним банкам можливість оперативно отримувати кредити на підтримку ліквідності від НБУ», - прокоментував заступник голови НБУ Олег Чурій.

Читайте такожНацбанк розраховуватиме індекс фінансового стресу

Під час прийняття рішення про здійснення екстреної підтримки ліквідності Нацбанк буде оцінювати платоспроможність банку, дотримання ним плану капіталізації (за наявності), а також проводити аналіз джерел повернення кредиту, зазначених банком у фінансовій моделі і прогнозі грошових потоків.

Щоб мати можливість скористатися кредитом, відповідні банки повинні завчасно укласти генеральний договір з НБУ, який діє протягом року з моменту підписання.

Також повідомляється, що постанову про введення нового інструменту набирає чинності з 16 грудня, і з цього дня Національний банк не буде розглядати клопотання банків про надання стабілізаційних кредитів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України 7 грудня надав чотирьом банкам кредити на термін більше 30 календарних днів на загальну суму 3,54 млрд грн.

У тому числі регулятор надав 648,1 млн грн «Альфа-Банку» під заставу іноземної валюти, 251,4 млн грн - «Діамантбанку» під заставу держоблігацій, 13,2 млн грн - «ІНГ Банку» під заставу валюти, 2,632 млрд грн - «Укргазбанку» під заставу держоблігацій і валюти.

Обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування на 1 грудня становив 72 млрд грн, що на 8,5% нижче за показник на 1 листопада.

У 2015 році українські банки повернули НБУ 8,2 млрд грн за виданими кредитами рефінансування, скоротивши заборгованість до 105,848 млрд грн.