Ілюстрація REUTERS

Підрозділи аудиту Державної фіскальної служби України (ДФС) з початку поточного року провели 5,1 тис. перевірок, за результатами яких оштрафували суб'єктів господарювання на загальну суму 198,4 млн грн за порушення законодавства у сфері готівкових операцій.

Читайте такожНадходження до зведеного бюджету перевищили півмільярда гривень - ДФС

Як повідомили в прес-службі ДФС, на сьогодні в сфері готівкових операцій суб'єкти господарювання для мінімізації сплати податків застосовують ряд схем, найбільш поширеними з яких є продаж неврахованого товару і незастосування касових апаратів.

Відео дня

Згідно з повідомленням, за вказаний період ДФС виявила 1,1 тис. випадків незастосування реєстраторів розрахункових операцій, за що донарахувала 4,2 млн грн штрафних санкцій, а також більше 1 тис. випадків продажу неврахованого товару, за який оштрафувала підприємства на 194,2 млн грн.

У ДФС відзначають, що, згідно із законодавством, в Україні діють незначні штрафні санкції за порушення у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Зокрема, на сьогодні до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) без застосування РРО, застосовується штраф у розмірі 1 грн (при встановленні порушення - вперше в ході перевірки протягом календарного року) і 100% вартості у разі продажу товарів або послуг з порушеннями, за кожне наступне вчинене порушення.

«Такі штрафні санкції, на думку фахівців ДФС, не стимулюють суб'єктів господарювання до виконання вимог законодавства з питань застосування РРО», - підкреслили в прес-службі.

У зв'язку з чим, ДФС ініціювала збільшення штрафів за непроведення розрахункових операцій через РРО.

Як повідомляв УНІАН, підрозділи контролю за готівковим обігом Державної фіскальної служби України в 2018 році провели 16,9 тис. перевірок, за результатами яких оштрафували суб'єктів господарювання на загальну суму 937,6 млн грн.

За підсумками 2018 року внаслідок посиленого контролю за сферою готівкових розрахунків обсяги торговельної виручки, проведеною через РРО, збільшилися порівняно з 2017 роком на 166,5 млрд грн, або на 19%.

Згідно з даними ДФС, станом на початок лютого в Україні налічувалося 130 тис. суб'єктів господарювання, які зареєстрували 308 тис. реєстраторів розрахункових операцій (касові апарати або РРО).