Ілюстрація REUTERS

Велика палата Верховного суду України ухвалила рішення на користь державного «ПриватБанку» за позовом компанії «Ерлан», пов'язаної з колишніми власниками фінустанови.

Читайте також«ПриватБанк» вперше перерахував дивіденди до держбюджету - 4,5 мільярда гривень

Як повідомила прес-служба банку, компанія намагалась довести наявність змови і бездіяльності Національного банку України та «ПриватБанку», зобов'язавши банк у судовому порядку погасити заборгованість перед НБУ за кредитом рефінансування, чим припинити іпотеку й звільнити заставне майно.

Відео дня

«Велика палата Верховного суду підтвердила позицію «ПриватБанку» і відмовила в задоволенні позову, зробивши при цьому кілька важливих для всього банківського співтовариства правових висновків», - зазначається в повідомленні.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради нацбезпеки і оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський та його партнер Геннадій Боголюбов.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про націоналізацію «ПриватБанку», а також рішення НБУ про перелік пов'язаних осіб фінустанови, що стало основою для конвертації зобов'язань перед ними в акції. Згодом «ПриватБанк», Кабінет міністрів і Національний банк оскаржили ці рішення в апеляційному порядку.

Міжнародні партнери України, зокрема Міжнародний валютний фонд, Представництво Євросоюзу, Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку».