false

У цьому році склалася абсурдна ситуація: 21 компанія зі списку великих платників податків України оголосили про свою ліквідацію. Але насправді, ні про яку ліквідацію мова не йде. Просто таким чином ці компанії ухиляються від попадання в Офіс великих платників податків України при Державній фіскальній службі і намагаються залишитися при своїх податкових інспекціях на місцях.

Про це свідчить інформація з офіційної відповіді Міністерства фінансів України на запит народного депутата України, повідомляє Апостроф.

Так, за даними Мінфіну, у вересні минулого року з вже затвердженого Реєстру великих платників податків України були виключені 26 компаній. Таке рішення було прийнято в рамках наказу ГФС №617 від 26.09.2018 р.

Відео дня

Офіційна причина виключення з Реєстру - нібито за даними компаніям була розпочата процедура ліквідації або реорганізації.

У той же час, аналіз Єдиного державного реєстру підприємств та організацій показує, що з 26 згаданих компаній лише 5 реально перебувають у стадії ліквідації.

"Цікава ситуація: деякі компанії намагаються всіма силами уникнути попадання в Офіс великих платників податків, незважаючи на те, що в нього повинні потрапити за показником річного обороту. Але, мабуть, їм комфортніше залишатися працювати при своїх "підгодованих" податкових інспекціях" - пояснює цю дивну ситуацію експерт Інституту законодавства при Верховній Раді України, професор Валерій Воротін.

За його словами, такі компанії побоюються набагато більш високого рівня прозорості податкового адміністрування, який демонструє Офіс великих платників податків.

"В Офісі все як на долоні - скільки заробив, скільки заплатив. А ось на місцях можливі маніпуляції. Приміром, одна тютюнова компанія в Західній Україні вже десять раз проходила процес ліквідації, змінювала юридичні особи - в тому числі для того, щоб не потрапити в Офіс великих платників податків. При тому, що компанію підозрюють у серйозних податкових махінаціях, проводилися обшуки, але місцева податкова продовжує надсилати їм "почесні грамоти" "чесних платників податків", - розповідає Валерій Воротін.

Нагадаємо, що в кінці 2017 р. Верховна Рада встановила критерії для потрапляння до Реєстру великих платників податків. Великими вважаються ті платники податків, які за останні 4 квартали показали оборот понад 50 млн. євро або чиї платежі в державний бюджет України за такий же період перевищили 1 млн. євро.