Бізнес покращив оцінку роботи митниць / фото УНІАН

Бізнес-спільнота покращила оцінку роботи митниць, про що свідчать результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) Митного індексу, який у січні-червні 2019 року зріс до 3,24 бала з 2,92 бала в попередньому періоді з 5 можливих, перемістившись в нейтральну площину.

Читайте такожНефьодов обіцяє бізнесу рівні правила гри, без жодних преференцій

Про це УНІАН повідомили у прес-службі ЄБА з посиланням на результати дослідження, сформованого на основі опитування 58 митних експертів з компаній-членів асоціації.

Відео дня

Згідно з повідомленням, 36% опитаних відзначають зменшення проявів корупції в митних органах, хоча 53% вважають, що ситуація залишилася без змін.

При цьому значно зменшилася кількість експертів, незадоволених якістю митних послуг, - до 28%, тоді як у попередньому періоді таких було майже 40%. Водночас 47% респондентів відповіли, що скоріше задоволені якістю послуг і професіоналізмом посадових осіб на митниці.

Також повідомляється, що з лютого 2018 року застосування системи «Єдиного вікна» стало обов'язковим під час імпорту товарів.

Опитування показало, що 52% експертів швидше або повністю задоволені роботою «Єдиного вікна», однак залишається майже 23% незадоволених роботою системи, тому ЄБА підкреслює важливість усунення недоліків, враховуючи коментарі від бізнесу.

Найбільше труднощів у компаній під час проходження митного контролю в першій половині 2019 року викликали недосконала система ветеринарного, фітосанітарного контролю, а також обтяжливий контроль товарів в дерев'яній тарі.

Також бізнес скаржився на затримку процесу митного оформлення з метою запиту на надання документів у паперовому вигляді на додаток до електронних.

«Вперше з 2017 року показник індексу покинув негативну площину - що, безумовно, сигналізує про певні зміни. Зросла оцінка всіх складових індексу порівняно з минулим періодом - компанії відзначають поліпшення якості послуг і стримування рівня корупції на митниці. Однак турбує той факт, що бізнес повідомляє про одні й ті ж проблеми, які не вирішуються з року в рік. Особливо підприємці скаржаться на обтяжливий ветеринарний і фітосанітарний контроль і необгрунтовану паперову тяганину», - цитує прес-служба координатора податкового та митного комітетів Європейської Бізнес Асоціації Наталю Артемчук.

Також в повідомленні з посиланням на Артемчук зазначається, що у бізнесу існує запит на діджиталізацію роботи митниці - компанії пропонують перевести більшу частину комунікації та роботи з документацією в електронний вигляд, щоб заощадити час і ресурси бізнесу.

При цьому наголошується, що бізнес не помітив ефекту від проведеної Державною фіскальною службою цього року спецоперації «Бастіон», спрямованої на боротьбу з контрабандою.

Як повідомляв УНІАН, результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією Митного індексу, який у серпні-грудні 2018 року залишився на рівні попереднього періоду і становив 2,92 бала з 5 можливих, свідчили про те, що бізнес-спільнота не відчувала позитивних змін у роботі митниць.

Довідка УНІАН. Митний індекс розраховується двічі на рік експертами Європейської Бізнес Асоціації з 2010 року.

Європейська Бізнес Асоціація - неприбуткова організація міжнародного бізнесу в Україні, заснована в 1999 році. Об'єднує більше 900 європейських, українських та міжнародних компаній.