Ілюстрація REUTERS

Єврокомісія (ЄК) почала розробку нових методів моніторингу і контролю криптовалют, впровадження яких надає нові можливості, проте має ризики для фінансової стабільності.

Читайте такожКитай готується випустити власну криптовалюту - Bloomberg

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву заступника голови Єврокомісії Валдіса Домбровскіса.

Відео дня

"Єврокомісія зараз вивчає, наскільки ці валюти вписуються до чинної регуляторної системи ЄС, та чи потребує Євросоюз нових спеціальних заходів регулювання. Наприклад, якщо говорити про електронну валюту Libra, ми направили спеціальний набір питань Facebook, щоб краще розуміти, як ця валюта працюватиме. У нас є спільне розуміння про наявність занепокоєння з приводу впливу електронних валют на фінансову стабільність. Ці ризики необхідно розуміти, щоб сформувати консенсус щодо системи моніторингу криптовалют в ЄС", - заявив він.

Домбровскіс також підкреслив, що проект криптовалюти Libra - "це нагадування банкам і фінансовим інститутам про необхідність скоротити вартість і час проведення транскордонних транзакцій". Він зазначив, що Єврокомісія спільно з ЄЦБ проводить роботу над системою миттєвих банківських транзакцій.

Перед неформальною зустріччю Єврогрупи в Гельсінкі міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер озвучив пропозицію Парижа створити в ЄС власну державну цифрову валюту і відмовитися від підтримки проекту Libra в Євросоюзі для захисту свого фінансового суверенітету.

Facebook в червні оголосила, що планує випустити в обіг власну криптовалюту Libra наступного року. За словами представників компанії, зробити переказ цифрової валюти буде так само просто як "відправити текстове повідомлення на телефон". Функціонування нової валюти буде засноване на технології блокчейн - децентралізованої бази даних, пристрої зберігання інформації якої не підключені до віддаленого сервера.

Низка найбільших американських корпорацій, включаючи Visa, Mastercard, PayPal і Uber, мають намір вкласти 10 мільйонів доларів у створення консорціуму, який буде керувати Libra. При цьому низка офіційних представників керівництва різних країн, включаючи президента США Дональда Трампа, а також національних банків висловили побоювання, що така форма фінансових операцій може сприяти злочинності.